NYTT KULTURTILBUD: Kristina Bjørdal Kostopoulos og Mats Dahlesvoren ønsker å gi et nytt kulturtilbud til Volda.
NYTT KULTURTILBUD: Kristina Bjørdal Kostopoulos og Mats Dahlesvoren ønsker å gi et nytt kulturtilbud til Volda.

Vil revitalisere kulturlivet i Volda: – Vi skal gi et bedre tilbud til alle

Etter et tungt kinoår vil den nye kulturlederen bringe nytt liv til Volda Filmteater og kulturlivet.

Publisert Sist oppdatert

Volda Filmteater har lagt bak seg en tung korona-periode. Nå vil Kristina Bjørdal Kostopoulos og Mats Dahlesvoren endre kinotilbudet i Volda til noe nytt og bedre.

– Det blir ikke helt rød løper, men vi vil skape flere begivenheter, sier Mats Dahlesvoren.

En tung sommer

– Vi har lagt godt merke til at besøkstallene ikke er der vi ønsker lenger, spesielt under koronapandemien, sier Kristina.

Dårlige besøkstall og en rolig sommer har gjort at Kristina og Mats må tenke nytt for å kunne vekke interesse hos publikum igjen.

– Sommeren har vært spesielt rolig, ettersom alle studentene reiser hjem. Men jeg tror mange må bli vandt til å dra ut igjen etter korona. Jeg håper det nye kulturtilbudet hos Volda Filmteater kan hjelpe folk med å komme seg opp og ut, sier kulturlederen.

Mer forutsigbart program

En av flere endringer som blir gjort hos Volda Filmteater er å fjerne filmvisningen på tirsdager. Tidligere rullet kinofilmene over lerretet i samfunnshuset på tirsdager, fredager og søndager. Nå må voldingene belage seg på å se de ordinære kinofilmene kun på helgens første og siste dag.

– Bakgrunnen er at vi gjennom koronakrisen har hatt et ganske tungt kinoår. Der vi har hatt dårlige besøkstall, men også et dårlig grunnlag for besøkstall. Derfor kutter vi den dagen vi har hatt minst besøk på - om noe i det hele tatt i løpet av året.

Det sier kulturleder i kommunen, Kristina Kostopoulos. Hun opplyser at det imidlertid ikke betyr at kinotilbudet blir mindre fremover.

– Vi jobber nå med et prosjekt som går ut på at vi utenfor de to dagene viser filmer med mer konkrete prosjekter, forteller Kostopoulos.

– Vi planlegger å sette opp filmforestillingene i et mer forutsigbart mønster slik at vi vil tilby en ungdoms/voksen film på fredag- og søndags kveld, og en familiefilm på søndag formiddag. Dette er for at publikum kan planlegge bedre framover i tid, og forutse hvilke filmer som vil vises, forteller Kristina.

Volda Filmteater besøkstall

Besøkstall:

2020: Tirsdager 8,9% - Fredager 24,3% - Søndager 48,6%

01.01.2021-31.05.2021: 622 besøkende på 152 forestillinger

01.06.2021-31.08.2021: 632 besøkende på 60 forestillinger

Endringene betyr ikke mindre kino

Filmene som vises utenom de faste kinodagene vil være temafokuserte, og skal basere seg på samarbeid med ulike aktører.

– Jeg kan avsløre at vi i oktober setter opp en film fra en norsk regissør som handler om demens. Det er i samarbeid med Volda og Ørsta demensforeining, og besøkstjenesten i kommunen, forklarer kulturlederen og legger til:

– På én måte kan du si at vi har kuttet ned på tilbudet, men på en annen måte har vi også valgt å øke det gjennom å jobbe spesifikt opp mot ulike temaer og samarbeid.

Kostopoulos tror ikke endringene vil redusere kulturlivet i Volda, men heller utvide det. Hun nevner at de er i samtaler for å kunne vise ulike kunstfilmer, filmer som tar opp større problemer som autisme og de har vært i kontakt med organisasjoner som Bygdepride.

NY KULTURLEDER: Kristina Kostopoulos tok over som kulturleder i Volda i mai.
NY KULTURLEDER: Kristina Kostopoulos tok over som kulturleder i Volda i mai.

En prøveordning

– Jeg tror det vil være veldig positivt fordi vi vil være tettere på aktuelle samarbeidspartnere og folk som har spesifikke ønsker om hva de vil se på kino - som kanskje ikke har blitt prioritert tidligere, påpeker hun.

Kulturlederen i kommunen mener dette vil føre til et mer gjennomarbeidet tilbud, med plass til både de store kinofilmene og nisjefilmer.

– Vi kjører fremdeles de populære filmene som folk ønsker å se, men vi har også lyst til å vise andre filmer på en litt annen måte.

Det nye kinotilbudet er kun et prøveprosjekt som kommunen ønsker tilbakemeldinger på.

– Vi tester det ut for å se om dette er noe innbyggerne i Volda kan sette pris på. Også er det slik som med andre ting, at vi vil evaluere det og se om det er noe vi vil fortsette med.

– Vi ønsker også å jobbe tett med andre organisasjoner og Høgskulen i Volda, slik at vi kan komme med tilbud som vil imøtekomme publikums ønsker.

Ser fram til høsten

Kulturlederen er positiv til høsten og endringene som kommer til Volda Filmteater.

– Selv ser jeg fram til filmene som kommer til Volda i høst. De ansatte snakket om at vi alle gleder oss til å se den nye James Bond filmen som kommer, James Bond: No Time To Die. Det er ekstra gøy når en slik storfilm kommer til bygda, og dette er jo en film som er laget for å se på kino.

James Bond: No Time To Die har premiere 01. oktober. Resten av høstens kulturprogram kan du lese her.