Torsken på bildet ble hentet opp i et krabbeteine søndag.
Torsken på bildet ble hentet opp i et krabbeteine søndag.

Tror feit torsk stammer fra oppdrettsanlegg

Kan ha brukt hull i fiskenett som rømningsvei. – Vi vil forsikre oss om at skaden er reparert, sier Fiskeridirektoratet.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: – Fisken kommer nok fra anlegget. Oppdretteren er ganske klar på det, sier seksjonssjef Ruth Lillian Kjæmpenes i Fiskeridirektoratet.

Søndag fikk en lokal krabbefisker en fangst utenom det vanlige. Minst 13 feite torsker ble trukket opp rundt 600 meter fra et torskeoppdrettsanlegg i Voldsfjorden.

Oppdrettsanlegget tilhører Gadus Group. Mandag meldte selskapet til Fiskeridirektoratet at mellom 10 og 100 torsk kan ha rømt fra anlegget.

Kontaktet oppdrettsselskapet

Da Nærnett kontaktet Fiskeridirektoratet mandag, hadde de ikke hørt noe om rømt fisk i området.

Tirsdag bekrefter Kjæmpenes at de har vært i kontakt med Gadus Group.

– De var i ferd med å undersøke anlegget sitt. Fiskene som ble funnet er på samme størrelse som fiskene i oppdrettsanlegget, sier Kjæmpenes.

Hull i fiskenett

Etter nærmere undersøkelser, skal det ha blitt funnet et hull i det ene fiskenettet i oppdrettsanlegget. Det er ukjent hvor mange fisk som kan ha rømt gjennom hullet.

– Vi vil forsikre oss om at skaden er reparert. Det er også sannsynlig med en inspeksjon, sier Kjæmpenes.

Søndag ble minst 13 torsker trukket opp ikke langt unna oppdrettsanlegget i Voldsfjorden.
Søndag ble minst 13 torsker trukket opp ikke langt unna oppdrettsanlegget i Voldsfjorden.

Fiskeridirektoratet har faste rutiner som blir satt i gang ved rømming, og vil nå se nærmere på vedlikeholdsrutinene til Gadus Group.

– Det viktigste er å fange rømt fisk og å begrense skadeomfanget. Vi kommer også til å hente inn en god del dokumentasjon fremover, sier hun.

Undersøker anlegget

Samfunn- og myndighetskontakt i Gadus Group, Falk Daniel Øveraas, sier at de nå jobber med å gjennomføre relevante prosedyrer ved anlegget.

– Nå må vi gjøre aktuelle undersøkelser i samråd med Fiskeridirektoratet før vi kan si hva som har skjedd, sier Øveraas.

– Er hullet i det aktuelle fiskenettet tettet?

– Når en finner den type hull vil det tettes med en gang. Det blir gjort umiddelbart.

Møre-Nytt omtalte torskefangsten først.

Powered by Labrador CMS