
Flertallet av nordmenn vil merke ultraprosessert mat
Det kan føre til mer matvareangst med enda flere "pass deg-merker" tror ernæringsfysiologen, som er skeptisk til en merkeordning.
Tematikken ultraprosessert mat engasjerer og forvirrer. Og mange opplever det som vanskelig å vurdere informasjonen de får om tematikken, og å navigere i markedet. Tall fra Opinion viser at 6 av 10 nordmenn tror en merkeordning vil gjøre det enklere for dem å ta sunnere valg i butikken.
I undersøkelsen kommer det frem at mange nordmenn også har testet nettsider og apper som skal gi informasjon om matvarer er rene eller ultraprosseserte. Men at det for de fleste ikke var realistisk å gjøre slike vurderinger på en handletur i en hektisk og travel hverdag.
Merking kan føre til mer forvirring
Selv om seks av ti nordmenn ønsker en merkeordning for ultraprosessert mat, tror ikke klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite at det nødvendigvis vil gjøre det enklere å ta sunne valg.

– Det finnes definitivt unntak, og det er det som gjør dette så vanskelig. En fiskekake med 80 prosent fisk kan være et kjempefint alternativ i hverdagen, men fordi den inneholder et konsistensmiddel eller et holdbarhetsmiddel, blir den likevel regnet som ultraprosessert, sier hun.
Fimreite forklarer at graderingen av ultraprosessert mat ikke tar hensyn til næringsstoffene i maten, men hvor langt fra sin opprinnelige tilstand den er. At noe er tilsatt en ingrediens eller kuttet opp er nok til å kalle den prosessert. Hun mener at en slik merkeordning kan virke mot sin hensikt dersom folk begynner å unngå næringsrik mat som feilaktig havner i «feil kategori».
– De mest usunne varene og noen ganske næringsrike produkter havner i samme gruppe. Det kan forvirre folk og gjøre at man velger bort mat som egentlig er bra, sier Fimreite.
I stedet for nye merkelapper mener hun at folk heller bør fokusere på de rådene man allerede vet fungerer.
– Jeg tror mer på å fremme Helsedirektoratets kostråd om renere og helere mat. Lager du maten selv, unngår du stort sett det ultraprosesserte. Og spiser du sunt i det store bildet, så spiller det liten rolle om du innimellom bruker en posesaus til middagen. Det er helheten som teller, sier hun.