VAKKER NATUR: Iryna Pavlik (t.v.) og Veronika Deineko (t.h.) har lært mye det siste året. Fra før visste de at Norge hadde fjorder, nordlys, fin natur og mye fisk.
VAKKER NATUR: Iryna Pavlik (t.v.) og Veronika Deineko (t.h.) har lært mye det siste året. Fra før visste de at Norge hadde fjorder, nordlys, fin natur og mye fisk.

Flyktet fra krigen i Ukraina: — Takknemlige for sammensveisede Norge

Iryna Pavlik (30) og Veronika Deineko (28) er to av Voldas mange nye innbyggere etter at krigen brøt ut i Ukraina. Nå skryter de av Norges systemer.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: Pavlik og Deineko kom hit i 2022 og er deltakere på introduksjonsprogrammet for nyankomne innvandrere. Der blir de undervist i nynorsk, samtidig som de lærer om samfunnskunnskap på et språk de forstår. Programmet er i regi av Volda læringssenter.

– Vi er veldig takknemlige overfor den norske staten og nordmenn. Norge er sammensveiset. Vi har ikke samme support i Ukraina. Norge har et fint program for innvandrere og flyktninger, de gir oss muligheten til å studere og å skaffe jobb, sier Pavlik.

Hun forklarer at de har hver sin rådgiver gjennom Volda læringssenter som de kan kontakte hvis de har spørsmål eller trenger hjelp. Pavlik er imponert over måten Norge hjelper sine statsborgere på, både når det gjelder nordmenn og innvandrere.

Stor forskjell fra Ukrainsk skole

De berømmer også det norske skolesystemet.

– Det er veldig bra at skole og universitet er gratis. I Ukraina er universitet veldig dyrt og det er få plasser, sier Pavlik.

Deineko har fått erfare det norske utdanningsløpet gjennom sønnen sin på seks år, som nå går i 1. klasse på Øyra skule. Hun forklarer at på grunn av strenge lærere og mye lekser i Ukraina, liker han norsk skole mye bedre.

– Sønnen min likte ikke barnehagen, han var lei seg og gråt hver dag. Da vi kom til Norge var det stressende å være i et nytt land, men han liker veldig godt norsk barnehage og skole. Når han er syk og må være hjemme gråter han fordi han vil på skolen, forteller hun mens hun ler.

ØYRA SKULE: Introduksjonsprogrammet til Veronika og Iryna hadde lånt lokalene til barneskolen i Volda i mens det var vinterferie. Sønnen hennes går til vanlig i første klasse på Øyra skule.
ØYRA SKULE: Introduksjonsprogrammet til Veronika og Iryna hadde lånt lokalene til barneskolen i Volda i mens det var vinterferie. Sønnen hennes går til vanlig i første klasse på Øyra skule.

Fremtiden i Norge

I august reiste Deineko tilbake til Ukraina, med en plan om å bli boende der. Det var vanskelig for henne og sønnen å være alene i Norge, mens mannen måtte være igjen i Ukraina. Han er ikke i militær tjeneste, men får fortsatt ikke lov til å reise ut av landet. Menn i alderen 18 til 60 år får ikke forlate landet i unntakstilstand.

Tilbake i Ukraina i august hørte de sirener og flyalarmer hver dag.

Da vi reiste tilbake til Ukraina, så var vi der i kun tre dager før vi ville tilbake til Norge. Jeg ringte til rådgiveren min og sa vi ville flytte tilbake til Volda. Jeg var redd.

Veronika Deineko
– Sønnen min sier “jeg skal bo i Norge”, da svarer jeg at jeg ikke vet. Vi vil bo i Norge, men jeg vet ikke hva vi skal gjøre, fordi mannen min har ikke lov til å flytte hit enda. Hvis vi var alle sammen hadde det vært lettere å lage planer for fremtiden, forteller hun.

Trygghet viktigst

Iryna Pavlik vil fullføre norsk-kurset og deretter begynne på utdanning her i Norge. I Ukraina jobbet hun for et reklamebyrå.

– Jeg vil bo i Norge å studere her, og senere jobbe her. Norge er en veldig fin stat for barna. Det er trygt her, sier hun.