Det var høy lyd og god stemning da Sjándi finjusterte lyden før fredagens konsert.

Folkeprogrockmetal til Rokken: - Det blir kanskje pyro

Fredag holder det lokale bandet Sjándi konsert i Volda.

Publisert Sist oppdatert

–  Jeg skal bli rockestjerne. Så fort som mulig.

Det sier Sjándi-vokalist Heléna Myklebust Nielsen, mens hun kveiler sammen ledninger etter onsdagens lydprøve. De har brukt hele dagen på å perfeksjonere lyden frem mot fredagens konsert. Her skal ingenting overlates til tilfeldighetene. 

–  Publikum kan forvente masse norsk folkeprogrockmetal. Det er veldig i stilen til bandet Gåte, bare litt hardere, sier Anders "Sussebass" Horvei. 

Og litt pyro?

–  Det er mye rykter om det, ja. Det blir kanskje pyro, svarer han og ler.

Syltefjordingen Heléna Myklebust Nielsen under onsdagens lydprøve. Hun håper at Voldsfjordkryssing blir realisert, men at hun ikke holder pusten.

Håret er stjerna

Bandet startet som et eksamensprosjekt, og har på under to år rukket å bli hele Voldas husband. De vant Vekavision på Rokken i januar, hadde konsert samme sted i juni og spilte på Høgskulen i Volda sin åpningsseremoni i august. 

Bandet har samlet seg i denne uvanlige sjangeren de kaller folkeprogrockmetal gjennom en felles kjærlighet for bandet Gåte. Og frontfiguren?

–  Stjerna i bandet er håret til Andreas, sier de samstemt. 

Er ikke håret lett antennelig når dere har pyro?

–  Det gikk helt fint sist, svarer Andreas. 

Så du tror ikke pyroen på fredag blir et problem?

–  Det går nok fint. 

Andreas Himmelskip Jakobsen og hans hår. Han forteller at det at håret setter seg fast i gitarstroppen er et større problem, enn at det tar fyr under konserter.

Vil ut i verden

Vokalist Helena Myklebust Nielsen og gitarist Andreas Himmelskip Jakobsen studerer musikk sammen ved Høgskulen i Volda, mens bassist/gitarist Anders "Sussebass" Horvei og trommeslager Lars Uri er uteksaminerte fra samme linje. Men bandet har ambisjoner om å dra ut i den store verden etter hvert. Nielsen forteller at det er en av grunnene til at de fungerer sammen. 

–  Vi mener alle alvor med musikken. Jeg har vært i mange band, og det er ingen selvfølge, sier hun. 

 Horvei forteller at drømmescenen om både ett og fem år er Sentrum Scene i Oslo. 

 – Eller en stavkirke, skyter gitarist Andreas Himmelskip Jakobsen inn.

Andreas Himmelskip Jakobsen pleide å hete Andreas Jakobsen. Det var helt til han gikk lei av at bandkollega Lars kalte sangen hans, Fjellkyrkje, for Himmelskip og bestemte seg for å hete Himmelskip

Himmelskip er også mitt favorittalbum gjennom alle tider, sier Himmelskip.

–  Det er en helt fantastisk vits, legger Horvei til. 

Dagens teknologi gjør det lett å bevise at man faktisk har byttet navn i folkeregisteret.

Bandnavnet har de hentet fra en gammelnorsk ordbok Nielsen fant. Både hun og Himmelskip bet seg merke i ordet Sjándi, som betyr betyr øyevitne

–  Når man driver med formidling av musikk er man jo på en måte et øyevitne, sier hun. 

–  Og fansen vår heter bare øyevitnene, sier Himmelskip med glimt i øyet og en oppfordring til journalisten om å ikke ta det med. 

Anders "Sussebass" Horvei spiller både bass og gitar i Sjándi.

Ingen vennetjenester

Anders "Sussebass" Horvei er et kjent ansikt på Rokken. Han har i en årrekke jobbet der som frivillig og er idag teknisk ansvarlig. Det er daglig leder på Rokken, Åge Staurset som har booket bandet. 

–  Jeg tror ikke Åge hadde booket oss om han ikke hadde troen på oss. Her er det ingen vennetjenester, sier Nielsen. 

Bandet henger ikke med hodet, til tross for et tregt billettsalg. De er klare til å gi publikum en forrykende forestilling. 

–  Jeg tror mange kjøper biletter i døra. Sist vi hadde konsert kom det dobbelt så mange som jeg hadde forventet. Vi er klare uansett, forteller Horvei.

Powered by Labrador CMS