FANE: På fanen til Volda Hornmusikk står det stolt grunnleggings året. Hornmusikken er et av Norges eldste korps.

For full musikk i 135 år

Møre og Romsdals eldste amatørkorps fyller år. Med gjester, solister, kake og kaffe var det duket for en flott jubileumskonsert for Volda Hornmusikk. 

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: Søndag kveld var det duket for storkonsert på Berte Kanutte-huset ved Høgskulen i Volda. Musikanter fra Volda Hornmusikk og Volda Veterankorps spilte mange stykker for det samlede publikummet. Konserten åpnet med bursdagssang fra Veterankorpset i anledning hornmusikkens 135-årsjubileum. 

Bursdagskorpset

Volda Hornmusikk har en historie som strekker seg tilbake til 1888, og er Møre og Romsdals eldste amatørkorps. Korpset ble startet som en kvartett av Paul Mork, men har utviklet seg mye siden. 

HISTORIEN: Trompetist Arild Andenes fortalte korpsets historie mellom musikkinnslagene på konserten.

Under konserten ble deler av korpsets historie fortalt av trompetist Arild Andenes. Han begynte for første gang i korpset som 16-åring og har vært medlem i korpset av og på siden. Andanes jobbet lenge som dirigent for andre korps, før han fant veien tilbake til hornmusikken. 

– Jeg angrer ikke et sekund, sier Andenes entusiastisk.

Hornmusikken har betydd mye for voldingene gjennom tidene. På begynnelsen av 1930-tallet døde nesten korpset ut. Lokalbefolkningen fikk da kjenne på hvor tomt det ble uten korpset. I 1936 ble korpset startet igjen, og har holdt det gående siden. Dette bekreftes i en bok fra Sunnmøre Hornmusikklag, som kom ut i 1978.

–  Det er veldig viktig å ikke glemme historien og hva som startet det hele. Det har jo med identitet å gjøre, sier Andenes. 

Hornmusikken har utviklet seg gjennom årene. Fra en kvartett til et fullsatt korps har det vært mye opp og ned. Selv om korpset har eksistert siden 1880-tallet, begynte de første kvinnelige musikerne først på sekstitallet. Noen av dem var tilstede under søndagens konsert. På 70-tallet, i forbindelse med korpsets 90-års jubileum, spilte Hornmusikken inn plate. Korpsuniformene har også hatt mange farger og fasonger gjennom årene. 

Stort aldersspenn

UNGE: Johannes Vinsrygg Vadstein spiller i Hornmusikken sammen med broren sin. Mamma Anne Marta Vadstein stilte som solist på sang.

Volda Hornmusikk er et korps for voksne, som rekrutterer fra hele kommunen. Medlemmene strekker seg over et aldersspenn på nærmere seksti år. De yngste er i tenårene, de eldste i 70-årene. Akkurat når er det 37 medlemmer i korpset. Alle deler de en stor glede for å spille musikk. 

Trompetist Johannes Vinsrygg Vadstein (18) mener alderspennet gagner det sosiale miljøet. 

– De eldre kan jo veilede deg og svare på spørsmålet du har om livet. Og så lærer du jo mye om instrumentet ditt også, bare med å spille med folk som har spilt lenger enn du har levd, sier Vadstein.

På konserten ble det delt ut medaljer til musikanter som hadde vært i korpset i tjue år. Det å drive korps er ikke alltid lett. I hvert fall ikke i 135 år. For kun noen få år siden, hadde korpset veldig få medlemmer. Vinsrygg Vadstein har spilt i tre år. Da han begynte var det bare ti-tolv personer på øvinger. Men det siste året har antallet medlemmer økt. Studenter fra høgskulen og elever fra videregående har hjulpet til å øke antallet medlemmer. 

KORPSHUMOR: På konserten hadde dirigent Ulf Kristiansen tatt på seg en t-skjorte med en internvits: Je starte itte før kornettane er stille! T-skjorten var en gave fra kornettgjengen, som ofte snakker litt for mye på øving.

– Nå er vi veldig mange. Vi har ikke nok uniformer en gang, forteller dirigent Ulf Kristiansen lattermildt. 

Overskuddet fra søndagens konsert skal blant annet gå til å spare opp til nye uniformer. 

Kristiansen er veldig glad for at korpset kan bringe så mange sammen.

– Det at unge og eldre kan gjøre noe sammen er kjempeviktig. Og vi blir jo som en stor familie. Vi tar vare på hverandre, sier han. 

Powered by Labrador CMS