Rektor på Høgskulen i Volda, Odd Helge Mjellem Tonheim

Foreslår omfattende hasteendringer i eksamen. — Ser ikke behovet, sier rektor.  

Kunstig intelligens (KI) tar skolene med storm og Utdanningsdirektoratet frykter mer juks. 

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: Stikkprøver, flere eksamensvakter og stengt internett er noen av tiltakene Utdanningsdirektoratet foreslår for å forhindre juks på eksamen. 

– De aller fleste elever prøver ikke å jukse på eksamen. Vi kan likevel ikke utelukke at enkelte elever vil prøve å jukse ved hjelp av KI-verktøy, sier Morten Rosenkvist, direktør i Utdanningsdirektoratet.

Godtroende

Rektor på Høgskulen i Volda, Odd Helge Mjellem Tonheim, sier han ikke ser behovet for flere tiltak enn de en allerede har. Når vi spør om han stiller seg positivt til de foreslåtte tiltakene, svarer han at han har sympati for at de andre i landet må tenke annerledes enn i Volda.  

— Jeg er godtroende og jeg tror det er ytterst få som jukser, men det blir gjort, mener han.

Tonheim legger vekt på at god KI-opplæring er viktig, og at det viktigste skolen kan gjøre er å gi studentene god opplæring på hvordan man kan bruke KI på en fornuftig måte. 

Alltid én som klarer å lure seg rundt 

SKEPTISK: Siv Anita Hagen tror det alltid vil være noen som klarer å lure systemet.

Når Nærnett møter studenten Siv Anita Hagen (30), rekker vi ikke å stille første spørsmål før hun sier at hun er en av de som håper kunstig intelligens skal forsvinne. Hagen mener det alltid vil være "én lur gutt i klassen" som lurer seg rundt systemet.

— Jeg tenker dette er en typisk situasjon hvor jussen og loven henger bak. De lager regler og lover nå, og når det er på plass, har det kommet nye metoder og måter. Da blir de "nye" reglene gamle og irrelevant, så de må tenke på andre måter. Jeg tror at det blir mer muntlig eksamen om noen år. 

Hun tror mange jukser på eksamen og er derfor ikke så negativ til tiltak, som for eksempel stikkprøver. Dette er et av tiltakene Petter Andreas Lona, leder i Elevorganisasjonen er mest skeptisk til.

— Vi er litt redd for at det vil medføre mer stress dersom det kommer kontroller under eksamen. Eventuelle mistanker om juks synes jeg man skal prøve å ta senere, sier han til Aftenposten. 

Hagen mener at hun ikke ville blitt noe nervøs om hun hadde blitt tatt ut i stikkprøve.

— Jeg hadde ikke blitt nervøs, fordi jeg vet jeg ikke hadde juksa - men det kan være læreridentiteten min, smiler lærerstudenten.

Powered by Labrador CMS