Nesespray kan over tid svekke livskvaliteten.

Forskning på nesespray-avhengighet

700.000 mennesker kan være avhengig av nesespray i Norge. Nå skal det forskes på en ny medisin som kan være redningen.

Publisert Sist oppdatert

Avhengighet av nesespray har vært i mediets lys i flere år. Nå skal 200 nesespray-avhengige få muligheten til å være med på et nytt studie. De skal prøve ut nytt legemiddel som skal hjelpe å bli kvitt avhengigheten. Det er ønsket at 50 av de rekrutterte er sunnmøringer. Oddvin Bjørge, øre-nese-hals spesialist i Ålesund, skal følge opp de som deltar i studiet.

—  For de som er hardest rammet av nesespray-avhengighet, kan brusken i nesen smuldre opp og nesen falle sammen. Nesesprayen kveler blodforsyningen til vevet i nesen, sier Bjørge.

Anbefaler nedtrappingsplan

Nå som vinterferien er i gang og det er kaldt og vått, er det ikke uvanlig å bli forkjølet. Flere tar i bruk nesespray for å kunne puste, og opplever at det åpner opp i nesen. Det kan virke som en rask løsning hvis man er tett. Men det er viktig å følge det som står på pakningen. Nesespray skal ikke brukes i mer enn ti dager i strekk. Etter det må man ta en pause på to uker. Men flere greier ikke dette. Oddvin Bjørge forteller til Sunnmørsposten at det er et stoff i sprayen som er avhengighetsskapende, og at etter noen dagers bruk føler man at man må bruke mer. 

Oddvin Bjørge får ukentlig pasienter med nesespray-avhengighet.

Bjørge driver privat praksis i Ålesund, og får hver eneste uke besøk av pasienter som har blitt avhengige av nesespray. Avhengigheten kan ifølge ØNH-spesialisten skape store problemer -  både økonomisk, psykisk og fysisk. Bjørge anbefaler en nedtrappingsplan som strekker seg over tre uker, og ber i tillegg pasientene bruke en kortison-nesespray mot allergi.

Nesespray kan bli kvitt nesespray-avhengigheten

Pharma Nordic, et legemiddelselskap med hovedkontor i Ålesund, har fått lisens på legemiddelet som skal benyttes i studiet. Bent Andreassen, direktør ved Pharma Nordic AS har store forventninger til studiet. 

Bent Andreassen, direktør i Pharma Nordic AS i Ålesund.

— Vi er spente på hva studien vil vise. Tidligere dokumentasjon tyder på at det er et godt resultat og at det hjelper folk til å slutte med nesespray, sier Andreassen til Sunnmørsposten.

Legemiddelet som skal benyttes i studien er en nesespray som et sveitsisk-tysk legemiddelselskap har utviklet. Den skal ga en slimfjernende effekt. 

Det er overlege Sverre Steinsvåg ved Haukeland universitetssykehus som er sjefsforskeren bak studiet, og Pharma Nordic som skal betale. Studiet koster mellom seks og åtte millioner kroner. Andreassen sier at hvis studien lykkes, og resultatet blir det de tror, vil det bli endring i tiltrådt behandling for de som er blitt avhengig av nesespray.

Ikke farlig å delta

Det er ønsket 50 deltakere fra Sunnmøre. Disse skal Oddvin Bjørge undersøke og følge opp. Deltakerne vil få tre besøk hos Bjørge. Halvparten vil få medisinen og andre halvparten vil få placebo. Verken deltakerne eller Bjørge vil få vite hvem som får hva. Deltakerne skal få en måler som skal registrere hvor tett de er i nesen, og derfor finne ut hvor mange som kan klare seg uten nesespray. 

— Det er et helt ufarlig studie å delta på, og du får god oppfølging, sier Bjørge. 

Det er viktig for Bjørge å understreke at han er en helt uavhengig aktør, og har ingenting med Pharma Nordic eller legemiddelsenteret å gjøre. 

De som ønsker å delta i studiet kan kontakte ansstudien.no eller ringe studiesenteret på telefon: +47 482 00 776.

Powered by Labrador CMS