HJERTEVARMT: Arrangørene hadde tent et lyshjerte foran tribunen på Havila stadion.

– Det gjør noe med folk å kjenne på frykt

Det var en trykket, men hjertevarm stemning på Havila stadion da representanter fra kommunen og idrettslaget Bergsøy IL inviterte til fredsmarkering for folket i Ukraina. Initiativtaker Lilly Arlen-Larsen er tydelig på bakgrunnen for markeringen: – Det gjør noe med oss å kjenne på frykt.

Publisert Sist oppdatert

HERØY: Torsdag ble det arrangert en upolitisk fredsmarkering på Havila stadion i Fosnavåg. Rundt 100 mennesker møtte opp for å vise sin støtte til Ukraina (se bildeserie lengst ned i saken).

INITIATIVTAKER: Lilly Arlen-Larsen oppfordret folk til å møte opp på markeringen.

– Det har vært et overveldende stort engasjement helt siden vi foreslo dette. Det er tydelig at dette er en sak som berører mange, sier Lilly Arlen-Larsen etter arrangementet er over.

Arlen-Larsen er leder av Kvalifiseringssenter for innvandrarar i Herøy kommune, og er selv en aktiv del av det internasjonale miljøet i kommunen. Daglig omgås hun kolleger og andre av utenlandsk opprinnelse, og hun kjente tidlig at det var naturlig å samles da nyheten om den russiske invasjonen kom.

– Vi på kvalifiseringssenteret hadde en egen liten markering etter vinterferien, men kjente da at vi ønsket å gjøre mer. Derfor inviterte vi lokalbefolkningen til denne markeringen.

Har skapt stort engasjement

Markeringen, som har vært et samarbeid mellom kvalifiseringssenteret og Bergsøy idrettslag, har skapt et stort engasjement blant folk i kommunen.

GODT SAMARBEID: Hanne Reite Keyn fra Bergsøy IL og Lilly Arlen-Larsen fra kvalifiseringssenteret samarbeidet om å organisere fredsmarkeringen.

– Da vi spurte om folk ville stille som sponsorer eller programdeltakere, sa alle ja. Det er tydelig at folk synes dette er en viktig sak og at de ønsker å bidra, sier Arlen-Larsen, tydelig rørt over insatsviljen til lokalbefolkningen.

Meny Fosnavåg stilte med 200 fakler til arrangementet. Noen av disse ble båret inn av håndballaget til Bergsøy IL under fremførelsen av "You'll Never Walk Alone", sunget av Bjørn Holum (se video lenger ned i saken). Arlen-Larsen er tydelig på at det var viktig for dem å inkludere idrettslaget i planleggingen av arrangementet.

– Idretten står veldig sterkt i Herøy. Den bygger bro, og er en viktig møteplass for ungdom av alle nasjonaliteter, sier Arlen-Larsen.

Hanne Reite Keyn, styremedlem i Bergsøy idrettslag, var også til stede på arrangementet. Hun er veldig glad for å ha fått til et godt samarbeid rundt fredsmarkeringen.

– Det fine med idretten er at den binder folk sammen på tvers av nasjonalitet, religion og andre ting som gjør oss forskjellige. På banen er vi alle like, presiserer Keyn.

Et mangfoldig samfunn

Markeringen åpnet med en appell fra Ordfører Bjørn-Halvor Prytz til det ukrainske folket. På programmet sto også sang fra 7. klasse på Bergsøy skule, og en ny appell fra ukrainer Iryna Jensen. Hun er en av flere Herøyboere som har familie i Ukraina.

– Siden 2014 har landet mitt mistet fred. I 2022 har hatet slått rot og blomstret opp. Nå hører vi ukrainere stadig at landet vårt og kulturarven vår ikke finnes, sa Jensen i en rørende appell.

Siden 2014 har landet mitt mistet fred. I 2022 har hatet slått rot og blomstret opp.

Iryna Jensen

Arlen-Larsen bekrefter at mange i Herøy har et svært personlig forhold til konflikten. Hun jobber med flere som har direkte tilknytning til Ukraina og Russland gjennom venner og familie som fortsatt bor der.

– Det har vært viktig for oss å skape solidaritet. Herøy kommune har et stort mangfold av innbyggere, og mange nasjonaliteter representert. Det må vi vise fram i en tid som denne.

ENGASJERT UNGDOM: Håndballaget til Bergsøy IL marsjerte inn med fakler under avslutningsnummeret. Foto: Sona Sillah
RØYKFYLT: Lyshjertet måtte slukkes kort tid etter arrangementet for å gjøre plass til fotballkamp på Havila stadion. Foto: Vegard Lunde Wall
GODT OPPMØTE: Mange lokale møtte opp for å vise sin støtte til det ukrainske folket. Foto: Sona Sillah
ENGASJERTE: Noen av de oppmøtte hadde med seg egne skilt med politiske budskap. Foto: Sona Sillah
SIKKERHET FØRST: Brannvesenet var også tilstede for å sikre en trygg markering. Foto: Vegard Lunde Wall
Powered by Labrador CMS