En av stadioene som skal benyttes i VM i Qatar.
En av stadioene som skal benyttes i VM i Qatar.

Mener FIFA bør sikre menneskerettighetene

FIFA bør komme mer på banen for å sikre menneskerettigheter for arbeiderne i Qatar. Det mener Svein Brurås som professor i presseetikk ved Høgskolen i Volda.

Publisert Sist oppdatert

To NRK-journalister ble søndag fengslet like før de skulle reise hjem etter å ha dekket forberedelsene til fotball-VM i Qatar 2022.

– Det er veldig skremmende, sier Brurås, som ikke vil ha en mening om en bør boikotte arrangementet.

Myndighetene i Qatar sa onsdag at journalistene ble fengslet på grunn av filming på privat område, og la til at ingen har blitt varetektsfengslet i landet når lovene har blitt holdt.

– Bryter menneskerettighetene

Brurås mener likevel at Qatar ikke har sitt på det tørre.

– Dette er et klart brudd på menneskerettighetene, og nok et klart eksempel på hvor galt det er med VM i Qatar.

Qatar ligger på 128.-plass på Reportere Uten Grenser sin rangering av pressefriheten i 180 land.

Selv om Brurås ikke har en sterk mening om Norge bør boikotte mesterskapet, mener han det er bra at det settes fokus på.

Viktig med journalister i Qatar

Professor Svein Brurås
Professor Svein Brurås

– Det er naturlig og viktig at det reiser journalister dit og rapporterer om det som skjer. Det er også viktig at FIFA kommer mer på banen for påvirke forholdene i Qatar, sier professoren.

20. juni ble det holdt et ekstraordinært forbundsting i Norges Fotballforbund hvor boikott-spørsmålet skulle diskuteres og avgjøres.

Før avstemningen skal NFF ha blitt enige med ledere i 18 fotballkretser om en felles påvirkningsplan for å sørge for at klubbene ikke ville stemme for boikott, ifølge dokumenter NRK har sett. NFF lyktes med sin lobbyvirksomhet, og avstemningen gikk i favør ikke boikott.

Erna Solberg sa til VG i forbindelse med Norges kvalifiseringskamp mot Latvia at fotballsupportere bør legge bort debatten om Qatar-VM.

Brurås mener dette var en merkelig uttalelse, og legger til at boikotten selvfølgelig skal diskuteres.

– Dette er veldig viktig med tanke på pressefriheten, sier han.