FORBUNDSTINGET:

Tok 120 år: – Fortsatt en lang vei gå

Klaveness er den første kvinnelige presidenten i NFFs 120 år lange historie. I Sunnmøre Fotballkrets er ledelsen og administrasjonen alle menn.

Publisert Sist oppdatert

ULLEVÅL STADION/SUNNMØRE:

– Det er en milepæl. Både i Norge og internasjonalt har fotballen stort sett vært styrt av menn på menns premisser, forteller fotballekspert Mina Finstad Berg.

På fotballtinget i helgen ble Lise Klaveness valgt til ny fotballpresident. Den første kvinnelige i Norge, en av to i verden.

- Det å få flere kvinner inn i topposisjoner i fotballen er kjempeviktig hvis man skal få reell likestilling i fotballen. Jeg tror dette er viktig for mange fordi det viser at det er rom for kvinner også i toppen av norsk fotball, sier Finstad Berg.

FORNØYD MED VALGET:

- En ekstremt dyktig dame

Daglig leder i Sunnmøre Fotballkrets Bjørn Oskar Haukeberg synes valget av Klaveness er fantastisk og at det virkelig var på tide med en dame etter 120 år.

– Lise Klaveness er først og fremst valgt fordi hun er ekstremt dyktig. Ikke fordi hun er dame, det er bare et kjempepluss. Fotball er den største kvinneidretten i Norge. Vi har hatt kvinnelig statsminister og ledere i store organisasjoner, men aldri i fotballen.

I Sunnmøre fotballkrets er 6 av 6 i administrasjonen med daglig leder, i tillegg til styreleder og nestleder, alle menn. Finstad Berg mener at en slik ledelse aldri kan forstå en del problemer ordentlig fordi de ikke faktisk har følt det på kroppen.

-En mann vil aldri fullt ut forstå

– Det betyr at de som sitter i de viktigste posisjonene mangler en del viktige perspektiver. Fordi du kan ha alle de beste intensjonene i verden, men du vil ha noen blindsoner, hvis du ikke selv har følt diskrimineringen på kroppen, sier Finstad Berg.

– En mann vil aldri fullt forstå hvordan det er å være en ung jente som opplever at hennes fotballdrøm ikke blir tatt på alvor. Jeg mener at man taper ganske mye på å ikke ha de erfaringene, kunnskapene og perspektivene representert der hvor avgjørelser tas, sier hun.

Til dette svarer Haukeberg at de burde og kunnet jobbet hardere for likestilling. Han forklarer at de er ute etter spesifikke kvalifikasjoner når de søker folk til nye stillinger.

ETTERLYSER:

– Vi skriver alltid i annonser at vi oppfordrer kvinner og folk med annen etnisk bakgrunn om å søke på stillingene. Men når det først foreligger et x antall søknader, har vi en jobb å gjøre med å vurdere søknadene. Vi må se på kvalifikasjoner. Da er det dessverre slik at på de siste søknadene som har kommet inn, har vi ikke funnet godt nok kvalifiserte kvinner til de stillingene vi har hatt.

Haukeberg mener at klubbene må bli flinkere til å finne kvinner, og kvinner må bli flinkere til å ønske å ta på seg disse oppgavene. Slik som spiller- og trenerutvikler og dommer. Han forteller at de jobber sammen med klubbene med å få utdannet flere.

Finstad Berg syns at det har blitt mye bedre siden hun selv begynte å spille fotball på barneskolen. Hun forteller at det har vært framgang på representasjon blant trenere, tillitsvalgte og blant de som sitter med makt rundt i klubbene, men at det går på langt nær så fort som det burde.

Langt unna likestilling i fotballen

Finstad Berg synes det er påfallende at vi kun har hatt en kvinne som landslagstrener. Det er veldig mannsdominert blant trenere, kretsledere og ledere. Hun synes det går fremover, men at det fortsatt er en lang vei å gå. Når det kommer til det økonomiske mener hun at vi er veldig langt unna noen form for reell likestilling.

– Hvis drømmen er å leve av å spille fotball så har du fryktelig mye dårligere forutsetning som kvinnelig fotballspiller. Også hvis vi ser på når man får profesjonelle trenere, tilgang på baner og ressurser, så er det fortsatt et ganske stort ressursgap mellom gutter og jenter.

Norges Fotballforbund har under avtroppende president Terje Svendsen vært i hardt vær på mange fronter. Det har vært stor misnøye i deres håndtering av Qatar-VM, utilregnelige kildevalg, tribuneliv, kameraderi og mer. Josimar-journalist Lars Johnsen har svært høye forventninger til den nye presidenten.

– Hun kjenner toppfotballen godt og har god innsikt i utfordringene på bredde. Opptatt av det som rører seg internasjonalt. Jeg forventer en tydelig stemme inn mot de internasjonale organene. At hun tør å stå opp der andre til nå har tiet.

HØYE FORVENTNINGER:
Powered by Labrador CMS