');
JUBEL: Slik så det ut da Ørjan Håskjold Nyland og Hødd vant cupgull i 2012.
JUBEL: Slik så det ut da Ørjan Håskjold Nyland og Hødd vant cupgull i 2012.

Kommentar: Nylands siste sjanse

Ørjan Håskjold Nyland får en alle tiders mulighet til å restarte karrieren sin fredag kveld.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ørjan Håskjold Nyland står i mål for Norge mot Tyrkia på fredag. Det bekreftet landslagstrener Ståle Solbakken til VG mandag. Også i hjemmekampen mot Montenegro får mannen fra Volda trolig tillit, bekrefter landslagssjefen til avisa.

Nyland kan skilte med 29 landskamper fra før - tredje flest i troppen, kun slått av Mohamed Elyounoussi (35) og Martin Ødegaard (33)

Rosenborgs Andre Hansen er ute, likeså er Nimes-keeper Per Kristian Bråtveit. Rune Almenning Jarstein har akkurat kommet seg tilbake på trening i tyske Hertha Berlin etter et langt koronamareritt.

Sammen med Viljar Myhra (Strømsgodset) og Sten Grytebust (FCK København, på lån til Vejle Boldklubb) er han en av de tre keeperne i Norge-troppen.

De to nøkkelkampene med flagget på brystet kan være akkurat den restarten på karrieren 31-åringen trenger.

Få klubbkamper

For det har ikke gått helt på skinner for Nyland siden han forlot Molde for en del år tilbake. Vel og merke stod han stødig i buret i Tyskland, for klubben Ingolstadt, som senere førte han videre til England. Premier League og Aston Villa ble hans neste stoppested, der han stod gode enkeltkamper, men aldri klarte å få fotfeste som førstekeeper i Birmingham-klubben.

Ørjan Nyland gikk til Molde fra Hødd i 2012, før han senere dro til utlandet.
Ørjan Nyland gikk til Molde fra Hødd i 2012, før han senere dro til utlandet.

5. oktober 2020 ble han og Aston Villa enige om å avslutte kontrakten med øyeblikkelig virkning. Etter et halvt års opphold i Norwich, ble han i august klar for Bournemouth. Der har han foreløpig kun figurert på banen to ganger, ifølge nettstedet Transfermarkt.

Totalt har det kun blitt tre klubbkamper for keeperen siden 27. juni 2020.

Det er tall ingen klubber bli imponert over.

– Ørjan har tidligere vist at han kan spille meget gode kamper selv med lite spilletid, sa Solbakken tidligere i uken.

Halvert tilskuerkapasitet

Fredag kveld venter altså heksgryta i Istanbul på en stadion som rommer 55.000 tilskuere. Heldigvis for Nyland og Norge har Tyrkia, på grunn av koronarestriksjoner, mindre kapasitet.

Det kan være akkurat de marginene Norge trenger.

Og akkurat Tyrkia har vi i dette landet dårlige erfaringer med. Datoen 29. mars 2007 sitter fortsatt sterkt i minnene til de ivrigste fotballfanatikerne i dette landet. Thomas Myhre. To tabber. Og igjen, et mesterskap som røk.

Nå står vi der igjen. Med en volding i mål.

Nyland fylte 31 år 10. september. Alder er bare et tall for målvakter. Det har storheter som blant andre Gianlugi Buffon bevist lenge. Men det både Nyland og landslagstrener Solbakken nok er enige om at den kampfattige klubbhverdagen ikke kan fortsette.

Fredag kveld er et utmerket ustillingsvindu for klubber rundt om i Europa.

Tunge skadefravær

Rune Almenning Jarstein, André Hansen, Per-Kristian Bråtveit, Omar Elabdellaoui, Jonas Svensson, Kristoffer Ajer, Mathias Normann, Fredrik Midtsjø, Sander Berge, Joshua King, Erling Braut Haaland og Alexander Sørloth er alle bekreftet ute av landslagstroppen.

Merkbare fravær i alle lagdeler.

KOMMENTAR: Nærnetts sportskommentator Rasmus Lie mener at alle skadeforfallene til Norge kan være lykken Ørjan Hårskjold Nyland trenger for å få fart på karrieren sin igjen.
KOMMENTAR: Nærnetts sportskommentator Rasmus Lie mener at alle skadeforfallene til Norge kan være lykken Ørjan Hårskjold Nyland trenger for å få fart på karrieren sin igjen.

Men det er en helt annen historie.

For å sitere landslagssjef Solbakken:

– De (skadde) spillerne er Norges minst viktige spillere akkurat nå, sa Solbakken på en pressekonferanse.

Det som betyr noe, er den gjengen som løper utpå gressmatta i Tyrkia fredag kveld. Mye står på spill, og en volding har sjansen til å spille seg helt inn norsk fotballs stjernehimmel.

Avspark i Tyrkia er 20.45 fredag norsk tid. Kampen sendes på TV2.