BOR PÅ SEILBÅTEN: Maria Llamosa og Ulrik Møller bor på seilbåten sin i Volda.

Fra byen til bygda: – Mer verdi enn å løpe til neste buss

Hva gjør at folk bytter ut byen med bygda? Maria Llamosa og Ulrik Møller har byttet ut det travle bylivet med båtliv på Søre Sunnmøre.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: Kjæresteparet Maria (42) og Ulrik (42) har bare bodd i Volda i en uke når vi er på besøk i båten "Jolly".

Da paret møttes i Spania i 2018, var de begge motiverte til å endre på livene de levde. Maria bodde på Tenerife, og Ulrik i Oslo.

– Vi begge jobbet med ting som ikke hadde noe annen mening enn penger. Da vi møttes falt ting bare på plass. Vi bestemte oss for at vi ville endre livene våre, sier Maria Llamosa.

Fra byen til bygda

I denne spalten får du møte folk på Søre Sunnmøre som har flytta fra by til bygd.

Hva er forskjellene, og hvordan endrer livet seg?

Det skal vi prøve å få svar på i denne serien.

Nå satser Maria og Ulrik på turisme med seilbåt, og driver selskapet "Jolly Good time sailing". De forteller at "Jolly" kan reise dit turistene vil reise, både på Sunnmøre og andre steder i Norge.

Maria er opprinnelig fra Cali i Colombia, en by med nesten 3 millioner innbyggere, mens Ulrik er fra Lommedalen utenfor Oslo. Han har både bodd og jobbet i Oslo i flere år.

Da paret flyttet til Norge, bosatte de seg først i Gjerdsvika, en liten bygd på Sunnmøre med 372 innbyggere der Ulriks far bor. Det var en stor kontrast for Maria, som var vant til det urbane bylivet.

– Da vi flyttet dit synes jeg det var litt rart i starten, men etter noen dager tenkte jeg at jeg nok ville bo på et lite sted, sier hun.

FAMILIE: Ulrik og Maria har blitt en familie på tre med hunden Ramoncito.

På jakt etter et meningsfullt liv

Før båteventyret jobbet Ulrik Møller som ingeniør, noe han tjente gode penger på i storbyen. Etterhvert ble han lei av at livet bare handlet om å dra på jobb og tjene penger.

– I det lange løp satt jeg ikke pris på den livsstilen. Jeg så etter noe mer meningsfullt å gjøre med livet, sier han.

Han mener at den nye tilværelsen har gjort han mer fri, og han beskriver det som å være en skilpadde som alltid har huset sitt med seg. Paret vil for tiden beskrive seg som nomader, men påpeker at de aldri helt vet hvor veien vil ta dem.

– Vi er fortsatt unge og nysgjerrige, og har mange ting vi vil prøve og utforske. Du vet aldri hva livet bringer og hvor mye du vil forandre deg, sier Maria.

Mindre materialistisk

– Det er viktig å ikke kaste bort livet på å betale ned en gjeld. Å ikke ha gjeld og å ikke eie masse ting gjør livet enklere. Du er et friere menneske.

Det sier Ulrik, som synes at friheten ved livet de lever er det aller beste.

Før Maria flyttet inn på "Jolly", hadde hun et helt rom i leiligheten sin i Spania til klær og sko.

– Da moren min kom på besøk fra Colombia ble hun helt forskrekket, sier Maria.

Nå har hun kvittet seg med alt, og sier at hun har lært seg å minimalisere.

– Jeg innså at det var falsk lykke, men jeg dømmer ikke meg selv. Det var en del av læringsprosessen min, sier hun.

TURISME: Kjæresteparet skal drive med turisme både på Sunnmøre og andre steder i Norge.

Byen eller bygda?

– Er det noe dere savner med å bo i byen?

– Nei, svarer Maria kontant.

Ulrik mener at bylivet på ingen måte er bedre enn livet på bygda.

– Hvorfor skal byen være bedre enn bygda? Jeg opplever folk på bygda som mer vennlig og imøtekommende. Og det å være ute og ha frie tanker har mye mer verdi enn å løpe til neste buss, sier han.

Hverdagen i Volda har såvidt begynt, men Ulrik og Maria er allerede fornøyde. En av grunnene til at de ville til Volda, var for å få et større nettverk.

– Når jeg går rundt i Volda og ser meg rundt, tenker jeg jøss har de dette også!, sier Maria som er imponert over tilbudet i bygda.

Powered by Labrador CMS