TURNHALL: Turnhaller er en fin arena å trene på parkour

Fra gutteturn til parkour

I tenårene oppdaget Håkon Håland Igland parkour (30). Til høsten starter han Norges første parkour-linje på Sunnmøre Folkehøgskule.

Publisert Sist oppdatert

ULSTEINVIK: Da Håkon og kompisene fra Grimstad var 13-14 år gamle lærte de seg å ta sin første salto på bakken. Da Håkon skjønte at det var parkour de drev med ville han utvikle ferdighetene, og begynte på turn.

Turn uten regler

Hva er parkour?


Parkour er en bevegelsesidrett hvor prinsippet er å komme seg så effektivt fra A til B som mulig.


Dette kan gjøres ved å for eksempel løpe, hoppe, rulle, trikse eller klatre på hindringer man møter på veien.


Parkour bedrives som regel ute, men man kan jobbe med triks og ferdigheter i en turnhall eller lignende.

AKTIV: Håkon Igland forteller at han alltid har likt å være aktiv.

– Regler om strake bein og slikt interesserte ikke meg, så jeg sluttet raskt. Men senere fikk jeg og kompisene adgang til turnhallen. Vi kalte partiet for gutteturn - turn uten regler.

I turnhallen fikk guttene lov til å styre seg selv, og etter en stund fikk de kalle partiet Parkour istedet. Det nye partiet fikk stor oppmerksomhet i lokalsamfunnet, og partiet gikk fra å være bestående av 5-6 gutter til 70 stk med venteliste. Igland bemerker at parkour er en idrett som gir rom for mestring.

– Parkour er en idrett hvor man kan trene på mye forskjellig, og tilpasse alt til alle nivå.

Interesse for å starte opp parkour-linje

Igland flyttet til Ulsteinvik for to år siden og jobber i dag som byggingeniør. Da han kom i prat med ansatte fra Sunnmøre Folkehøgskule i klatreveggen, viste seg å være stor interesse for å starte opp en parkour-linje.

TRIKS: palmspin, swipe og sideflip er blant noen av elementene man kan jobbe med innen parkour

– Jeg tror denne linjen har stort potensiale, sier Igland.

– Parkour er en idrett som kan gi så mye, og det å kunne dele denne aktiviteten med andre er veldig kjekt.

Rektor ved Sunnmøre Folkehøgskule, Arnt Ole Grimstad, håper at den nye linjen vil trekke til seg litt andre typer elver enn de andre linjene gjør.

– Vi håper også at vi kan trekke til oss litt flere gutter. Det er også selvsagt avgjørende at vi får med oss en lærer som Håkon på laget; slik at vi i det hele tatt kan starte opp linjen.

En allsidig og utfordrende opplevelse

Linjen som starter opp til høsten vil være en parkour-idrettslinje, som også vil inneholde andre aktiviteter som klatring, surfing og ski. Målet er å gi elevene en allsidig og utfordrende opplevelse, der parkour vil utgjøre en sentral del av treningen.

– Potensielle elever ved linjen kan forvente å få prøve ut mye forskjellig, utfordre seg både fysisk og mentalt, og oppleve mye mestring i aktivitetene vi holder på med. Og selvfølgelig vil man føle på sammhold og knytte nye bånd, sier Igland.

LÆRER: Håkon gleder seg til å dele aktiviteten med flere.

Tips til nybegynnere

For dem som ønsker å starte med parkour, gir Igland følgende tips:

– Prøv å oppsøke et parkourmiljø nær deg. Det finnes flere grupper og klubber rundt omkring i landet. Vær også frampå og kontakt turnhaller for å høre om det er rom for å bedrive parkour aktivitet.


Vil du høre mer om Håkon og den nye parkour-linjen? Sjekk ut videoen under:


Powered by Labrador CMS