STORT INDUSTRIOMRÅDE: Slik skal det nye industriområdet på Småstranda se ut. Det får hyttenaboene til å reagere.

Fra hytteidyll til industriområde

Vanylven kommune er godt i gang med planlegging av et nytt industriområde ved Småstranda på Åheim. Det er de nærmeste hyttenaboene på Småstranda sterkt uenig i, og håper kommunen snur.

Publisert

VANYLVEN: – Skal jeg være helt ærlig, så vet jeg ikke helt hva kommunen tenker på med dette prosjektet.

Det sier Svein Bjarne Slåke. Han og familien tok over hytta på Småstranda i 2014, og har nytt mange fine og fredfulle dager på hytta. Nå er han og de andre hyttenaboene engstelige for hva det nye næringsarealet har å si for nærområdet.

FREDFULT: Småsranda er et rolig og idyllisk område. Det kan det bli slutt på.

Ingen plan

Prosjektet Stad skipstunnel er snart i gang, og det er opp til kommunene rundt å finne ut hva man skal gjøre med all massen som tunnelen vil gi. Vanylven har lagt fram et forslag om et næringslokale i sjøen litt ovenfor Åheim. Der vil det dumpes materiale fra skipstunnelen som skal bli til et stort areal for næring. Det er også tilrettelagt for en kai.

Foreløpig har ikke Vanylven kommune noe tiltenkt bruksområde på hva lokalene skal bli brukt til. Det kommer fram i reguleringsplanen. Det er heller ikke publisert noe budsjett for hvor mye prosjektet vil koste.

– En irreversibel handling

Det mener Slåke. Han har sendt inn klage til kommunen og håper de vil avslutte planleggingen.

RIKT DYRELIV: Småstranda er et område med både fisk, krabbe, tang og tare. Nå kan det bli bytttet ut med jord, grus og stein.

– Vi i familien engasjerer oss såpass i saken fordi dette påvirker oss i aller høyeste grad. Både med tanke på støy for oss som er så nærme, men også miljøkonsekvensen av å skulle dumpe så mye grus og stein i et område med både krabbe, fisk og ulik tang og tare.

Vanylven kommune har lagt vekt på turisme og naturen. Da syns Slåke det er vanskelig å skjønne hvorfor de velger å lage et stort lokale som vil ødelegge naturen rundt for alltid. I tillegg vil et slikt stort, industrielt bygg ikke være særlig innbydende for turister som kommer til Vanylven.

Dårlig kommunikasjon

Det er ikke bare Slåke som har hatt klager. Da saken først kom ut til høring i januar 2022 fikk Vanylven kommune i alt 17 ulike innspill. Mange av disse kom fra andre hytteeiere som var misfornøyde med den nye reguleringsplanen. Flere er redde for verditap på hyttene sine, og for muligheten til fiske og bruk av nærområdet. I ettertid har det kommet flere klager inn til kommunen som er uenige i byggingen av næringslokalet.

Slåke mener kommunikasjonen fra kommunen har vært dårlig.

– Da vi først fikk høre om planen fra kommunen, var det ved ren tilfeldighet. Vi hadde i starten fått lite informasjon på hva som skulle skje og hvor stort arealet skulle bli.

MANGE UENIGE: Småstranda er et fredlig hyttefelt. Flere av hytteeierne på Småstranda er kritiske til forslaget om næringsareal like ved.

Og det er ikke bare han som føler kommunen har kommunisert dårlig. En eier av en hyttetomt i nærheten ble aldri kontaktet av kommunen. Han har arvet tomten og på grunn av forvirring rundt ny eier, rakk han ikke å sende innspill før fristen var gått ut. Da han ba om ny frist, fikk han kun to uker på seg. Det mener han selv er dårlig kommunisert av kommunen.

– Håper kommunen snur

Svein Bjarne Slåke og familien håper at politikerne i Vanylven vil avslutte prosjektet om det store industriområdet på Småstranda.

– Jeg kan forstå at man trenger nye industrilokale, men hvorfor dumpe stein og masse i sjøen når man har mange muligheter på land?

Nærnett har flere ganger prøvd å kontakte Helge Kleppe, teknisk leder i Vanylven kommune, men har ikke fått noen kommentar.

KOMMUNEN ENIG: Vanylven kommune var enige om det nye næringsarealet på Småstranda.
Powered by Labrador CMS