KOMPISER: Håvard Kolås (18), Eivind Jacobsen (17) og Ivar Vatne (18) opplever at gjeninnføringen av fraværsgrensa fører til stor usikkerhet.
KOMPISER: Håvard Kolås (18), Eivind Jacobsen (17) og Ivar Vatne (18) opplever at gjeninnføringen av fraværsgrensa fører til stor usikkerhet.

Elever mener fraværsgrensa gjenninnføres for tidlig: – Vil gjøre skolehverdagen utrygg

Elevene ved Volda vidaregåande skule er forvirret over hvilke regler som gjelder når fraværsgrensa gjenninnføres. Rektor håper at den nye regjeringen vil utsette ordningen.

Publisert Sist oppdatert

Håvard Kolås, Eivind Jacobsen og Ivar Vatne går i tredjeklasse på Volda vidaregående skule. Snart må de ha lege-erklæring for å få gyldig fravær. Samtidig oppfordrer kunnskapsdepartementet elevene til å holde seg hjemme ved koronasymptomer.

Guttegjengen forteller at de opplever reglene som forvirrende.

– Hva skal man velge? Det er vanskelig å vite når de sier to helt forskjellige ting. Informasjonen er veldig motstridende, sier Kolås.

Uheldig timing

Under pandemien innførte regjeringen et midlertidig unntak fra de vanlige fraværsreglene. Da har elever under 18 år kunnet levere en melding fra de foresatte ved sykdom, og myndige elever har levert egenmelding til lærerne.

Som en del av gjenåpningen skal videregående skoler gå tilbake til reglene om fraværsgrensa slik vi kjenner den fra og med 11. oktober.

Jacobsen tror det kan bli høyt fravær dersom man skal gå til legen hver gang man har milde symptomer.

– Alternativet er å dra på skolen selv om du er syk, og det er jo også veldig dumt, sier Jacobsen.

– Jeg tror det kan gjøre skolehverdagen utrygg for mange, skyter klassekameraten Kolås inn.

– Mange føler seg presset

Elise Remøy Thrane går også i tredjeklasse på Volda videregående. Hun tror at de fleste kommer til å dra på skolen dersom de føler seg litt syke, for å unngå å få over 10 % udokumentert fravær, eller for å slippe å dra til legen å få legeerklæring.

– Det var jo det man gjorde før pandemien, sier Thrane.

Klassekameraten Stina Steinsvik forteller at hun ikke er fullvaksinert enda, og at hun ikke føler seg trygg nå som fraværsreglene snart gjelder igjen.

– Jeg synes det er skummelt at folk kanskje vil komme forkjølet på skolen, man kan jo fortsatt bli smittet. Men jeg har forståelse for det - jeg vet at mange føler seg presset til å dra på skolen fordi man ikke vil risikere utdanningen sin, sier Steinsvik.

VENNINNER: Stina Steinsvik (18), Anna Sofie Kvalsund (18) og Elise Remøy Thrane (18) er elever ved Volda vidaregående skule.
VENNINNER: Stina Steinsvik (18), Anna Sofie Kvalsund (18) og Elise Remøy Thrane (18) er elever ved Volda vidaregående skule.

Ønsker utsettelse

Rektor ved Volda Videregående skule, Trond Hjelseth, mener det er et lite gunstig tidspunkt å gjenninnføre fraværsgrensa på. Han påpeker at mange av elevene er opptatt av å ha lavt fravær.

– Det kan være en belastning å måtte dra til legen hver gang man er litt syk.

Nå håper Hjelseth at den nåværende ordningen utvides ytterligere.

– Jeg håper at den nye regjeringen får utsatt ordningen, slik at flere rekker å vaksinere seg. Samtidig vil de som er i risikogruppen, eller av en grunn ikke kan vaksineres føle seg tryggere, sier rektoren.

Eleven Ivar Vatne er enig med rektoren i at tidspunktet er dårlig, og påpeker at vi snart går inn i en influensasesong.

– Da kommer man ofte til å kjenne på hoste og småsymptomer som ligner på koronasympotmer, og det tror jeg vil føre til mye usikkerhet.

Forhindre frafall

Nærnett har prøvd å få svar fra Kunnskapsdepartementet rundt forvirringen ved gjeninnføringen av fraværsreglene. I en mail refererer de til pressemeldingen de publiserte 24. september, og til debatten i Dagsnytt 18.

– Fraværsgrensen er viktig for å fange opp elever som faller fra tidligere, at flere elever er på skolen og flere fullfører, sier stortingsrepresentant for Høyre Mathilde Tybring Gjedde i Dagsnytt 18.

I pressemeldingen peker kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) på at det var mye smitte blant elevene i videregående skoler i fjor høst.

– Nå har over 85 prosent av 16- og 17-åringene fått første vaksinedose, og det er i denne aldersgruppen smitten nå går mest ned. Dessuten er det svært få som må i karantene fremover. Nå kan vi gå tilbake til en normal hverdag og vanlige regler og rutiner. Det er viktig for elevenes læring at de kommer tilbake på skolen. Derfor mener vi det ikke lenger er behov for spesielle unntak fra fraværsreglene, sier Melby.