Fredrik har en drøm og har fått hjelp av profesjonelle.
Fredrik har en drøm og har fått hjelp av profesjonelle.

Fredrik vil bli stand-up-komiker:
Fikk hjelp av fire store forbilder

Fredrik Nygaard (21), journalistikk-student på Høgskulen i Volda, satte seg et mål våren 2021; Han ville bli komiker.

Publisert Sist oppdatert

Allerede i 2020 startet Fredrik og vennegjengen i Døgn Produksjon. Sammen med vennene Erlend Arnesen, Ola Jullumstrø, Mads Thygesen og Erlend Odnes Kløving har de nå laget podcasten «Hjelp, jeg vil bli komiker».

Erlend Arnesen har vært pådriver for å få Fredrik til å realisere sin drøm, og har fått han til å gjøre ord om til handling.

Fredrik og Erlend sitter ved siden av hverandre i hver sin gyngestol. Kaffe er servert og gårsdagens festligheter er ryddet bort fra loftstuen. Guttene smiler fra øre til øre etter Fredrik sin debut som stand up komiker i går på Rokken.

Slik startet eventyret

Ideen ble unnfanget tidlig i vår, forteller Fredrik.

- Jeg sa til Erlend i forbifarten at det hadde vært gøy å bli komiker. Dette ble starten på et samarbeid. Nå er det hele blitt til podcast med flere kjente navn hvor de kommer med tips og råd. Vi har laget behind the scenes-filmer og i går var det jo første show på en scene, forteller Fredrik.

Erlend tok fatt på oppgaven og sendte ut mail til en rekke komikere. Første booking ble satt til 18.mai kl.10.00.

- Podcast 18.mai? Klokken 10? Hvem gjør sånt? Da var jeg mer fyllesyk enn det jeg er nå, legger Fredrik til og ler.

Erlend forteller om hvordan han gikk frem for å få tak i komikere til podcasten.

En epost til kjente komikere i Norge ble starten.

“Hei min venn Fredrik har lyst til å bli komiker. Han trenger tips”

- En epost noe i den duren, sendte jeg rundt til alle Norges komikere. Det var lettere enn man skulle tro. Det virker som de virkelig ville stille opp. Det var rått å få tak i fire av de vi liker best.

Guttene forteller at det tok litt tid å starte opp etter sommerferien, men plutselig gikk det slag i slag. De endte opp med å få tips fra Sigrid Bonde Tusvik, Rasmus Wold, Dag Sørås og Henrik Fladseth.

- Hvor stor var drømmen på et personlig plan?

- Det hele startet som en spøk. Jeg er en ganske enkel sjel som tenker at mye er umulig. Erlend tenker at ingenting er umulig, sier Fredrik.

Erlend hadde tro på prosjektet fra starten av.

- Det er jo gøy å lage en greie rundt det og første gang han sa det tenkte jeg “Shit, det må vi gjøre noe med!”. Han er jo en av mine beste venner og jeg vil jo gjerne at alle andre skal oppleve Fredrik, slik jeg opplever han. Jeg vet hvor god han er og det å se han opptre på Rokken i går, gjør alt så mye bedre. Det er rørende. Han var så trygg på scenen og potensialet har blomstret, forteller Erlend synlig stolt av sin kamerat.

-Det viktigste for oss er at prosjektene våre skal være gøy. Konseptet ble så tidlig tydelig. Video, podcast og at det bygger seg opp til et show. Det er målet for alle produksjoner i DØGN, skyter Fredrik inn.

m

De beste tipsene og store forbilder

I podcasten får Fredrik mange forskjellige tips, men det beste kom fra et uventet hold.

- Jeg har fått mange forskjellige tips. Sigrid B. Tusvik sa jeg burde ha med bilder. Ha med noe på scenen, ikke bare la det bli deg og mikrofonen. Hun har for eksempel hatt med seg en stillongs på scenen, eller en shorts. Et av de beste tipsene fikk jeg fra kjæresten min, faktisk. Hun mente jeg burde fargelegge historiene mine mer, bruke mer forklarende ord for å sette stemningen, forteller han.

Fredrik henter også inspirasjon fra utenlandske forbilder.

- Jeg ser veldig mye stand-up på tv og er veldig fan av James Acaster. Han kan jeg sitte å se på alene og kose meg. Jim Jefferies og Jimmy Carr liker jeg også. De har så forskjellige former for humor og har spisset det veldig.

Målet for prosjektet

Veien videre for duoen er noe usikker. De er håpefulle og har nådd sine mål om å ha det gøy.

- Det er jo klart at jeg har lyst til å bli komiker og få prøvd meg videre. Det er litt morsomt, for jeg kunne jo bare meldt meg inn i Volda komiklubb, men vi begge ønsket å få mer ut av det. Det å bygge portefølje er også en faktor, så man har litt i banken.

Erlend skyter inn fra siden, tydelig engasjert.

- Dette er jo en enorm læringsarena for deg! Og så er det jo stort at du har fått prate med så store stand-up komikere.

Fornøyd med debuten

Selv om Fredrik ble nervøs før han gikk på scenen, frister det til gjentakelse.

- Det gikk etter planen, det var helt rått. Jeg ble litt skjelven i beina når jeg gikk opp, men så gikk det fort over. Tryggheten i publikummet og gode venner i salen gjorde det veldig trygt. Da jeg først kom på scenen så ramlet ordene ut. Jeg synes det var kjempefint. Kjæresten min ringte meg før jeg skulle på. Hun var jo mer nervøs enn meg. Hun var også med over facetime under debuten og har støttet meg hele veien, sier Fredrik og rødmer lett.

Powered by Labrador CMS