LYKKERUS: Ap-gjengen var i ekstase da de gode prognosene kom på valgvaken i Ålesund tirsdag kveld. (F.v) Ordfører i Ålesund, Eva Vinje Aurdal, Åse Kristin Ask Bakke, Per Vidar Kjølmoen.
LYKKERUS: Ap-gjengen var i ekstase da de gode prognosene kom på valgvaken i Ålesund tirsdag kveld. (F.v) Ordfører i Ålesund, Eva Vinje Aurdal, Åse Kristin Ask Bakke, Per Vidar Kjølmoen.

Frykter mindretallsregjering

Ap-ordføreren i Herøy er fornøyd med regjeringsskifte, men bekymret for hvordan SV vil påvirke politikken til regjeringen.

Publisert Sist oppdatert

Bjørn H. Prytz forteller at han ikke vil ta for gitt hva som blir resultatet av regjeringsforhandlingene, men dersom Ap, Sp og SV danner regjering kan dette by på utfordinger.

Prytz håper likevel at den nye regjeringen skal få til noe som den gamle ikke fikk til.

- Vi må bli flinkere til å bruke ordet "vi". Ikke kun fokusere på meg og mitt. Vi må hjelpe de som virkelig trenger det, sier ordføreren.

<p>ENDRING: Prytz har et ønske om at Ap skal vise at de tar vare på de mindre ressurssterke i samfunnet.</p>

ENDRING: Prytz har et ønske om at Ap skal vise at de tar vare på de mindre ressurssterke i samfunnet.

Kommuneløft

Ordføreren har et ønske om å styrke kommuneøkonomien i Herøy, men hva en ny regjering vil bety for kommunen, er han usikker på frem til budsjettene er på plass.

- Det vet vi ikke før vi ser det faktiske resultatet av statsbudsjettet. Vi i Ap, og SV og Sp, har lovet å styrke kommuneøkonomien. Vi håper at staten skal komme med høyere frie inntekter til driften av kommunene som ikke er øremerket, sier Prytz.

Potensiell utfordring

For Herøy, som en av Norges største fiskerikommuner, vil en endring i kvotesystemet for tildeling av fiskeriressurser bli en utfordring. Kvotesystemet avgjør hvem som får lov til å fiske, og hvor mye de kan fiske.

- Hva som kan komme ut av en ny kvotemelding blir spennende. Her kan det ligge mye dynamitt. Hvis vi begynner å tukle med fordelingen av ressursene som SV har antydet, da får vi en kamp for å bevare verdiene, forteller Prytz.

Kan bli mindretallsregjering

Arbeiderpartiet har vært klare på at de ønsker en gradvis nedtrapping av oljen for å få til det grønne skiftet. Hvis SV blir utålmodige og ønsker raske avgjørelser, kan dette blir en utfordring, mener Prytz.

- SV er knallharde på dette med å avslutte oljeletingen. Dette kan bli vanskelig for Ap og Sp å svelge. Utfordringen blir om Sp kan akseptere og sitte i regjering med SV. Resultatet kan bli en mindretallsregjering med Ap og Sp som må søke støtte på venstresiden, sier Prytz.