FORNØYD: Rektor Trond Hjelseth er fornøyd med søkertallene, men syntes det er synd ikke alle får førstevalget sitt.
FORNØYD: Rektor Trond Hjelseth er fornøyd med søkertallene, men syntes det er synd ikke alle får førstevalget sitt.

Gode søkertall på Volda videregåande: – Ikke alle får førstevalget

Søkertallene skaper ventelister på noen av skolens linjer. Dette til tross for at det er de yrkesfaglige skolene som er i teten.

Publisert Sist oppdatert

Søknadsfristen for videregående skoler var 1. mars. Hovedtrenden for søkere de siste årene har vært stor vekst rettet mot de yrkesfaglige linjene både på et regionalt og nasjonalt plan.

I en pressemelding fra Møre og Romsdal fylkeskommune sier de at andelen søkere til VG1 er 41 prosent til studieforberedende og 59 prosent til yrkesfag. Ved Volda Videregåande Skule (VGS) er det bare studieforberedende linjer.

– I og med at yrkesfag er på fremmarsj, med nesten 60 prosent søkere til yrkesfag så er de skolene med de tilbudene størst, sier rektor på Volda vgs, Trond Hjelseth.

Likevel er det flere søkere til Volda VGs som ikke får førstevalget sitt på grunn av høye søkertall. Dette gjelder særlig regionstilbudene Musikk, dans og drama (MD), Medier og kommunikasjon (ME) og Kunst, design og arkitektur (KD).

– Vi er veldig glade for søkertallene, men dessverre er det ikke alle som får plass, fortsetter rektoren.


Stor etterspørsel for Musikk, dans og drama

En linje som har fått stor fremgang i søkertall de siste årene er Musikk, dans og drama som Volda vgs har som regionaltilbud. Årets tall sier at 44 søkte, men linjen har ikke plass til flere enn 28 elever.

– Vi er veldig glade for at så mange vil gå den linja, men dessverre er det ikke alle som får plass. De større tallene kommer av at vi er kommet ut av koronapandemien og vi har fått vist frem musikalene våre. Det er et tilbud som er blitt godt kjent rundt om i regionen, vi har vist forestilling i blant annet Ulstein, sier Hjelseth.


Medier og kunstfagene

I Kunst, design og arkitektur er det kapasitet til 15 elever. Også her er det enda flere søkere med 19 stykker. På Medier og kommunikasjon derimot, er det bare 10 søkere på 14 plasser.

– Ettersom medier og kunstlinjene har fellesfag sammen kan det hende man kan ta inn noen til på kunst design arkitektur. Utfordringen der er verksted og ha nok plass der, noe yrkesfagskolene også sliter med. Det er gode søkertall, men begrenset kapasitet, utfyller Hjelseth.


Gode tall

Rektoren er helhetlig fornøyd med søkertallene. Også på påbygg er det trangt om plassene.

– Utover det så er det også noen fra yrkesfaglige skoler som tar påbygg til studiekompetanse hos oss som tredjeåret. Der er det 32 søkere på 28 plasser.

På linjen Studiespesialisering er det i alt 88 nye elever til høsten fordelt på tre klasser.

– Jeg tenker det er ingenting unormalt med årets søking ved Volda VGS i forhold til de store trendene ellers i landet, avslutter rektor Trond Hjelseth.