
Grøn festival i Ørsta : – Vi må ikke gå i butikken for alt
På helgens grønne festival i Ørsta fikk publikum lære hvordan de kan ta vare på høstens råvarer, gjennom foredrag, stands og praktiske verksteder om sylting, safting, fermentering og tørking.
ØRSTA: – Å lage sin egen mat gjør at man kjenner på en enda større nærhet til naturen. Må vi egentlig gå i butikken for alt? Det er jo masse vi kan lage selv, og i tillegg blir man jo litt stolt av produktene man lager. Det smaker bedre også, sier Kari Ryslett som står på stand for studiet Matkultur ved Høgskulen i Volda.

Denne helgen var kulturhuset i Ørsta fylt av dufter av fermentert tang, sylta bær og tørket frukt. Grøn festival inviterte både store og små til å lære hvordan man kan bruke og ta vare på det man høster, enten fra egen hage eller naturen.
Festivalen arrangeres for fjerde gang, men det er andre året på rad at temaet er dyrking og høsting.
– I fjor handlet festivalen om å dyrke selv, og i år tar vi det ett steg videre og viser hvordan man kan ta vare på det man har dyrket eller sanket, forteller Kristin Wangen fra Ørsta Sirkelhage, som er med i Grønt forum, nettverket av organisasjoner og privatpersoner som står bak festivalen.
Lagring og konservering
Det var flere foredrag og verksteder gjennom helgen. Blant annet holdt Erik Fooladi fra Høgskulen i Volda et foredrag om matkultur og konservering av mat, mens kollega Kari Ryslett demonstrerte hvordan man safter, sylter og hermetiserer.
På en annen stand stod glasskrukker og smaksprøver med fermentert tang og grønnsaker på rekke og rad. Larisa Zyknyk fra Ukraina demonstrerte hvordan fermentering kan gi både lang holdbarhet og nye smaker, og hadde også et eget kurs for festivaldeltakerne i fermentering.
I tillegg delte Kristin Wangen og Trine Foldal erfaringer om lagring av grønnsaker i Sirkelhagen.

– Det er Grønt forum som arrangerer, og vi er flere personer fra ulike organisasjoner i Ørsta og Volda som har slått oss sammen for å få til større ting, slik som denne festivalen. Temaet er jo også veldig aktuelt, spesielt med tanke på beredskap.
Viktig beredskap
På festivalen hadde Høgskulen i Volda en egen stand der det ble vist fram både utstyret som brukes til konservering, og egne produkter som har blitt laget i studiet Matkultur.
Førstelektor Kari Ryslett synes det er veldig viktig at de får delta på festivalen.

– Vi opplever at flere og flere ønsker å lære seg disse teknikkene. Det er synd at så mye fra norske hager bare råtner. Når vi også tenker på beredskap, er det viktig å kunne ta vare på det vi har og det vi kan, for det er meget mulig at vi får bruk for dette en gang. Derfor må vi lære oss de teknikkene som våre bestemødre og mødre brukte i sitt daglige arbeid.
Kunnskapsdeling og fellesskap
For Grønt forum handler festivalen ikke bare om å vise fram teknikker, men også om å skape et miljø for kunnskapsdeling.
Arrangøren setter pris på at såpass mange har tatt turen.
– Det er utrolig kjekt at så mange kommer. Mange ønsker å lære mer om dyrking og konservering, og det er alltid spennende å utveksle erfaringer og lære nye teknikker av hverandre, sier Kristin Wangen.
Lytt til radiosaken her!