SALGSUTSTILLING: Steinar Rishaug t.v. introduserer Mathis Nango og Åshild Hansejordet med dikt av André Bjerke.

Åpning av «TO»: — Vi ville utdype hverandres bilder og uttrykk

Navnet «TO» er ingen tilfeldighet. Dette er en kunstutstilling som viser «TO» forskjellige kunstnere som har samarbeidet om en felles utstilling.

Publisert Sist oppdatert
Olha Komarynska fra Ukraina åpnet med morgenstemning av Grieg på piano.

ØRSTA

Kunstnerne Mathis Nango og Åshild Hansejordet var i godt humør under åpningen av utstillingen «TO» fredag kveld. Det var fult hus og god stemning blant de besøkende. Kunstnerne har to forskjellige stilarter, og fikk derfor stort utbytte av å jobbe sammen med denne utstillingen.

-Vi har jobbet litt hver for oss og møttes i atelieret hos Mathis og jobbet der, og diskutert litt att og frem underveis og holdt kontakten de siste fem månedene, forklarer Hansejordet.

Forskjellige bakgrunner

Hun har illustrert flere bøker om natur. Åshild har bakgrunn fra biologi og naturstudier.

Mange besøkende på åpningen av "TO".

- Det er som illustratør jeg føler meg hjemme, sier Hansejordet.

For denne utstillingen tenkte hun "galleri", fortsetter hun og sier det ble en lett sak når hun kunne samarbeide med Nango. I utstillingen var det kunst laget i samarbeid mellom kunstnerne, og deres egne verker var også stilt ut.

Åshild har vokst opp i Ørsta så hun har vokst opp tett på naturen midt i Sunnmørsalpene, dette mener hun kan ha påvirket uttrykket hennes. I oppveksten var hun mye ute i naturen.

Mathis påpekte at selv om det er flott natur i Volda foretrekker han Finnmarksvidda der han har vokst opp.

Han er same og har jobbet mye med samisk kultur, noe som kan skinne igjennom i kunsten hans. Han sitter nå i Samisk kulturråd.

«Voldaminne» skildrer Rotsethornet, det hadde en prislapp på 84,050,- som var det dyreste verket på utstillingen


Samme tematikk, ulik stil

Mathis sier at det var spennende å bruke flere jordfarger når de jobbet sammen, da han var mer vant til å bruke sterkere farger. Åshild sier at det var inspirerende å se Mathis sin måte å jobbe på, og bli fanget i prosessen.

Åshild Hansejordet og Mathis Nango, her foran sine fellesverker.

- Vi ville utdyper hverandres bilder og uttrykk. Vi kombinerer Åshilds fargebruk med min åpenhet, sier Mathis.

Mathis tok initiativ til samarbeidet, og selv om de jobber i hver sin ende av kunsten er fellesnevneren deres naturen. Mathis jobber med grovere penselstrøk, mens Åshild har mer detaljerte skildringer av naturen.

Nango sine verker bærer preg av landskapsskildringer. Selv om det er landskap i fokus, er det mye sterke farger i verkene hans. Hansejordet på sin side har mer detaljerte skildringer av dyr og planter i naturen, og bruker flere jordfarger.

Fargene er det viktigste for Nango, dermed passet det bra å samarbeide med en kunstner som til daglig bruker en annen fargepalett. Det var fult hus på utstillingen.

Powered by Labrador CMS