Ved Sande Rådhus har ordføreren kontor. Dette kunne vært Camilla Auflem Vik sitt kontor.

Har aldri hatt en kvinne i ordførerstolen

54 kommuner har aldri hatt en kvinnelig ordfører. Ved kommunevalget i fjor hadde Sande muligheten til å redusere det tallet. Det skjedde ikke.

Publisert Sist oppdatert

SANDE: Neste år er det 100 år siden Aasa Helgesen ble første kvinne med ordførerklubbe i Norge. Siden den gang har flere kommuner på et eller annet tidspunkt hatt en kvinnelig ordfører. Allikevel er det 54 kommuner som aldri har hatt det. Sande kommune er en av dem. 

Nesten historisk

I fjor høst var det kommunevalg i Norge. En av de som sto på kandidatlisten for ordfører i Sande var Camilla Auflem Vik. Nærnett pratet med Vik før valget. Hun mente det var på tide med et generasjonsskifte i 2023. 

Camilla Auflem Vik kunne blitt Arbeiderpartiets ordfører.

Vik tapte mot nåværende ordfører i Sande, Dag Arne Vaagen. 

- Det har ikke vært så mange kvinnelige ordførerkandidater før, men jeg tenker det er et viktig signal til å få flere kvinner inn i politikken, sier Vik nå. 

En økning 

14 kommuner fikk sin første kvinnelige ordfører ved valget i fjor. Det viser en oversikt fra Kommunal Rapport.  Dette førte til at nærmere 37 prosent av landets ordførere er kvinner, ifølge tall fra SSB. Dette en økning på 1,3 prosent fra forrige kommunevalg. 

Hvorfor har det seg slik at det ikke har vært så mange kvinnelige ordfører- og ordfører kandidater? Statistikk fra SSB kan vise til en økning av kvinner i politikken. Men denne utviklingen går i et tregt tempo.

- Jeg opplever at du som dame kan gå på talerstolen og snakke om noe. Også går en mann opp og sier akkurat det samme, og det blir tatt imot forskjellig, sier Vik.

Må ha troa

Vik håper at Sande snart skal få en kvinne som ordfører. Da Nærnett snakket med henne som kandidat i fjor, la hun vekt på at Sande kommune har mange dyktige damer som er med å løfte politikken. 

Det mener hun fortsatt.

- Her er det så mange flinke damer som er engasjert i politikken. Her er det så mange flinke damer i Sande generelt at det er ingenting i veien for at det skal komme en kvinnelig ordfører. Det må vi ha tro på.

Powered by Labrador CMS