– Vil bli tøft for kommunene fremover

Ordfører i Ulstein kommune, Knut Erik Engh (Frp) tror kommunene ikke får det bedre med statsbudsjettforslaget som ble lagt frem i går.

Regjeringen vil kutte nesten 20 milliarder kroner i statsbudsjettet. Ordførerne på Søre Sunnmøre slipper likevel jubelen løs for at Stad skipstunnel er inne.

Publisert Sist oppdatert

SØRE SUNNMØRE: I går la regjeringen frem sitt forslag for statsbudsjettet for 2023. Som ventet ble det gjort kutt i pengesekken.

Landets kommuner kan likevel få til sammen 2,6 milliarder kroner mer i frie inntekter. Det er ikke godt nok mener ordfører i Ulstein kommune, Knut Erik Engh (Frp).

– For kommunene vil dette på ingen måte dekke opp kostnadsøkningene vi har.

Enig med partilederen

– Dette budsjettet er vanlige folks nedtur og vi kan trygt krone Trygve Slagsvold Vedum til skatte- og avgiftskongen, sa Sylvi Listhaug til NTB i går.

Knut Erik Engh stiller seg bak partilederens utsagn. For selv om der kan komme et skattelette for de som tjener under 750 000 kroner er det andre ting som trekker ned, mener Engh.

– Den varslede momsen på elbiler på over 500 000 kroner er ikke positivt.

– Det mest alvorlige er at det er et næringsfiendtlig budsjett. De har gått etter bedrifteiere med formueskatt, utbytteskatt og arbeidsgiveravgift. For de næringsdrivande er det ikke et bra budsjett i det hele tatt.

Skipstunnelen

Da innstrammingen ble varslet, var det flere som gikk ut for å si at Stad skipstunnel burde blitt kutta. I en lederartikkel gikk Aftenposten ut med at tunnelen ikke bør se dagens lys.

Lena Landsverk Sande (V) er takknemlig for at Stad skipstunnel er inne i Statsbudsjettforslaget.

Lokale krefter var derimot ikke enige i dette. Etter flere tiårs kamp ville de ikke vente ennå lenger på skipstunnelen. I går kunne de bryte jubelen løs.

– Jeg satt i bilen alene og jubla. Stemningen er god akkurat nå, sa ordfører i Vanylven kommune, Lena Landsverk Sande (V) under et intervju i går.

I fiskerikommunen Herøy kunne ordfører Bjørn Prytz (Ap) formidle at det var en gledens dag.

– Jeg vil rose regjeringen for at vi kan jobbe videre med Stad skipstunnel.

Ordfører i Hareid, Bernt Brandal (Folkelista), synes det er gledelig at skipstunnelen er inne på statsbudsjettet, og at tunnelen kommer til å bli viktig for transportnæringen.

Begeistrer over fergetiltak

Fergetakstene vil bli redusert, om statsbudsjettet får gjennomslag under revideringen.

– For Volda betyr dette mye. Det er en god, gammel Senterpartiet-sak som har fått gjennomslag sammen med Arbeiderpartiet nå, sier ordfører Sølvi Dimmen (Sp).

Hun mener reduseringen av fergetakstene er viktig for at folk skal få reise mer over fjordene.

Olav Myklebust (Sp), som er ordfører i Sande kommune, er også glad for at folk som reiser med ferge blir prioritert. Tidligere i år ble alle fergesambandene til øyer uten fastlandstilgang gratis i Sande kommune.

Til neste år kan alle øysamfunn forvente å reise gratis med ferge.

– Det er positivt at alle øysamfunn i fylket vårt får gratis ferge, sier Myklebust.

– Midt på treet

Ordfører i Ørsta, Stein Aam (Sp), har ikke fordypet seg i forslaget, men er foreløpig passelig fornøyd.

– Dette var midt på treet, av det jeg har fått med meg så langt. Det var kanskje ikke så galt som jeg hadde fryktet, men det var nok heller ikke så bra som jeg ønsket.

– Hva er du fornøyd med og hva er du misfornøyd med?

– Jeg er opptatt av kommunebudsjettet, og det ble nok ikke fullt så bra som jeg hadde håpet. Hurdalsplattformen gikk inn for en styrking av kommuneøkonomien, men krig og elendighet har gjort dette punktet strammere enn jeg hadde håpet på.

Stein Aam er mellomfornøyd med statsbudsjettforslaget.

Og legger til:

– Jeg støtter selvsagt fergeforslaget, som vil gagne alle her på Søre Sunnmøre. Jeg er også fornøyd med politikken som vil bedre barn og unge sine vilkår. Samtidig er jeg veldig glad for at psykisk helse blir prioritert.

Powered by Labrador CMS