Psykologen Hedvig Montgomery kom til Ulsteinvik for å snakke om barn i barnehagealder.
Psykologen Hedvig Montgomery kom til Ulsteinvik for å snakke om barn i barnehagealder.

Hedvig Montgomereys tips til barnehageforeldre

Psykologen Hedvig Montgomery legger vekt tre ting i relasjoner mellom barnehagebarn og foreldre. Trøst, tilhørighet og nærhet. Denne uka gjestet hun Ulsteinvik.

Publisert Sist oppdatert

ULSTEIN OG SANDE: Den kjente psykologen besøkte Sjøborg kulturhus i Ulsteinvik denne uka. Temaet var "foreldremagi i barnehage". Her talte hun for barnehageforeldre fra Sande og Ulstein. Montgomery ga et innblikk i barnehagebarnas verden. Videre ga hun tips til hvordan man ivaretar bånd mellom små barn og foreldre, og hvordan man reparerer bånd når det trengs.

Hvem er Hedvig Montgomery?

Hedvig Montgomery er en av Norges mest anerkjente psykologer og er spesialist innen familie- og parterapi.

Montgomery er står bak den internasjonalt bestselgende bokserien «Foreldremagi» som er oversatt til 23 språk. I samarbeid med Aftenposten har hun den ukentlige podcasten og A-magasinspalten Foreldrekoden.

Kilde: montgomery.no

Et tredelt bånd

Vi møter Hedvig Montgomery etter foreldremøtet. Her forteller hun at et menneskelig bånd innholder tre deler. Trøst, tilhørighet og nærhet.

– Barn i alle aldre trenger trøst når de har det vanskelig. Barn i alle aldre trenger å føle at de hører til, og at de er velkomne. Barn i alle aldre trenger å vite at de ikke er de første i verden som føler det slik, forteller Montgomery.

I tillegg forklarer hun at det er ikke alltid så mye man kan gjøre.

– For eksempel når en 17-åring har kjærlighetssorg vet jeg ikke noe bedre om enn iskrem. Det er ikke alltid vi har de gode løsningene. Det er ikke de gode løsningene som holder oss sammen, men det er å dele opplevelser og fokus.

Når reperasjon trengs

I sitt yrke som spesialist innen familie- og parterapi har Hedvig Montgomery vært vitne til ulike familiesituasjoner. Hun legger vekt på at det er i familier med fokus på reperasjon, at familiene greier å holde båndet vedlike.

– Jeg ser familier som kjefter masse og har kjempehøy temperatur. De har kjempestore konflikter og løser dem. Det går helt fint. Så er det andre familier som aldri hever stemmen, aldri snakker sammen. Det er bare avstand og ingen nærhet. Det går ikke fint i det hele tatt.

Hedvig Montgomery holder foredrag fremfor barnehageforeldre fra Sande og Ulstein kommune.
Hedvig Montgomery holder foredrag fremfor barnehageforeldre fra Sande og Ulstein kommune.

Hedvig sier når det oppstår konflikt, er det som skjer etter konflikten som er viktig, reperasjonsarbeidet.

Det viktigste er å få til nærheten og få til reperasjonen og leve i pakt med sin familie og kultur. Jeg tenker ikke at i en ideell verden at det er aldri noen som hever stemmen, blir lei seg eller sure. Man må bare finne en måte å løse det på som er hensynsfull og reparerende.

Barn og krigen i Ukraina

I en tid med krig, kan det være utfordrende for foreldre å vite hvordan man skal snakke med barn om krigen. Her har Montgomery noen tips til foreldre til å skape trygge rammer for barna, spesielt i den tiden som vi er i nå.

Montgomery mener at måten man går frem om krigen i Ukraina, bør tilpasses barnets alder.

For de minste barna er det viktigste å lage trygghet. De trenger bare å vite at det er en krig langt borte som gjør at folk kommer hit og vi må ta i mot de og hjelpe. Vi må legge vekt på hva vi kan gjøre.

Psykologen hevder at for de litt større barna er det viktig å sette krigen i et større perspektiv.

– Krigen i Ukraina er mye mer komplisert enn at det er en god og en ond kraft. Viss du klarer å sette krigen i et større bilde, så er det mye mer forståelig og mindre skremmende for de litt eldre barna.