AASENTUNET: Her deles ut Årets nynorskbruker ut vært år.
AASENTUNET: Her deles ut Årets nynorskbruker ut vært år.

Her er Årets nynorskbruker: − Det er utrolig stor stas

Vinneren av Årets Nynorskbruker for 2023 er barneavisa Framtida Junior.

Publisert Sist oppdatert

ØRSTA: Hvert år blir Årets nynorskbruker delt ut av Nynorsk kultursentrum ved Aasentunet i Ørsta. Prisen har blir delt ut helt siden år 2000, til både private personer og organisasjoner som fremmer nynorsk i deres arbeid.

Vinneren for 2023 er Framtida sin barneutgave av deres avis, Framtida Junior.

− Det er utrolig stas, sier Svein Olav Langåker, ansvarlig redaktør i Framtida Junior.

Styrke nynorsk hos barn

− Framtida Junior er primært en nettavis for barn, og en formidler av nynorsk i tillegg, sier Langåker.

Han forteller videre at nynorsk er viktig for barn i grunnskolen i dag. Det er disse barna som er Framtid Juniors kjernelesere. Totalt er det rundt 80 000 barn i grunnskolen som har nynorsk som hovedmål, og at de også trenger å kunne lese tekster på deres skriftspråk i fritiden.

− Det er viktig at de ser språket sitt i bruk, mener redaktøren.

Ikke bare vil de bevare nynorsken hos barna i 7-13-årsalderen som har nynorsk som sitt hovedmål, men også for de som har det som sidemål. Målet til Framtida Junior har alltid vært å styrke og vise engasjementet til barn, og at de kan hjelpe barn med å skrive om og for framtiden deres, forteller avisen på sin nettside.

− Alle barn skal kunne lese og skrive tekster på nynorsk i barndommen, mener Langåker.


GLAD REDAKTØR: Redaktør ved Framtida Junior er glad for å bli gitt Årets Nynorskbruker. Her med elever ved Kinsarvik Skule
GLAD REDAKTØR: Redaktør ved Framtida Junior er glad for å bli gitt Årets Nynorskbruker. Her med elever ved Kinsarvik Skule

Lettere å være nynorskbruker

Styreleder ved Nynorsk kultursentrum, Reidar Sandal, begrunner prisen til Framtida Junior med følgene uttalelse på deres hjemmeside:

− I eit medielandskap der nynorsk er for lite synleg i dei nasjonale dagsavisene, prøvde Framtida Junior seg i 2017 på noko modig. Dei skipa ei nett- og papiravis på nynorsk for barn. Det er ingen tvil om at Framtida Junior gjer det lettare å vere nynorskbrukar.

Prisen kommer ikke bare med en annerkjennelse, men også med en gave på 100 000 kroner som kan brukes på hva personen eller organisasjonen vil. Selve prisen deles ut 8. juni under Dei nynorske Festspela i Aasentunet i Ørsta.