INSPIRASJON: Utøverne synes det er motiverende å ha Jansen på besøk.

Turnhelt trener gymnaster i Ulsteinvik

Turnstjerna Espen Jansen har brukt denne helgen på å trene medlemmene i Hødd. – Jeg ble kjent med folkene her for rundt syv til åtte år siden. De er helt fantastiske og jeg har blitt veldig glad i dem.

Publisert Sist oppdatert

I turnhallen i Ulsteinvik kryr det av treningsglade gymnaster som ønsker veiledning fra Norges mestvinnende turner gjennom tidene, Espen Jansen. Den tidligere turneren var denne helgen plass hos Hødd turn for å undervise gymnastene og drive trenerutvikling. Opplegget startet i fjor høst og skal bestå av til sammen åtte treningshelger i løpet av året, men samarbeidet med den tidligere norgesmesteren har pågått i flere år.

– Jeg ble kjent med folkene her for rundt syv til åtte år siden. De er helt fantastiske og jeg har blitt veldig glad i dem, forteller Espen Jansen.

FOKUS: Jansen følger nøye med på teknikken til gymnastene.

Til vanlig er Jansen sportssjef og trener i Hoppensprett turn i Jessheim. Han forteller at det som opprinnelig dro han mot området rundt Ulsteinvik var den vakre naturen, men at han har endt opp med å komme tilbake i så mange år på grunn av folkene i Hødd.

– Jeg drar innom turnhaller uansett hvor jeg er i verden. Her har de klart å skape et veldig bra miljø med svært forskjellige utøvere. Det er alltid god stemning i hallen og det liker jeg.

TRENERUTVIKLING: Jansen er på besøk blant annet for å gi trenerne faglig påfyll.

Hardt og slitsomt

Med over 90 NM gull har treneren mye å lære de unge turnspirene. Jansen forteller at tilbakemeldingene fra gymnastene har vært mange og at utøverne ikke legger skjul på at det er et ekstra press når han er på besøk.

– Jeg har fått tilbakemeldinger på at det er hardt og slitsomt, men det er det som skal til for å bli bedre, sier treneren.

Han legger til at han likevel har inntrykk av at de synes det er bra trening, at de får mye tips og kommer et hakk videre hver gang han er på besøk. På spørsmål om hva som er det beste tipset han gir til utøverne, svarer han at det er viktig å tenke før man gjør.

– De vet egentlig mer enn de gir uttrykk for, men ofte kan det bli litt slitsomt og kjedelig. Da sier jeg at det er bedre å gjøre tre gode forsøk enn ti dårlige, forteller Jansen.

KONKURRANSE: Noen av utøverne øver mot Norgescup til helgen.

Jonas Gunne Brandal (17) kan skrive under på at tipsene de får er til stor nytte og inspirasjon.

– På starten var det veldig kult å ha han her og nå er det ekstremt god hjelp. Det han kan lære oss på en helg kan vi bruke mange uker på å lære oss selv. Han har mange gode tips og ser ting vi andre ikke ser, sier Brandal.

Brandal har drevet med turn siden fjerde klasse og forteller at det som gjør at han fortsetter år etter år er den store muligheten for utvikling.

– Hver gang du har lært noe er det alltid noe nytt å mestre. Det er også en kul følelse å kjenne at man snurrer. Det liker jeg, forteller utøveren.

POSITIV: Jonas Brandal setter stor pris på treningene med Jansen.

En stor økning medlemmer

– Det er fantastisk å ha han på besøk! Han er jo en helt i gymnastmiljøet. Han ser hver minste detalj og er til stor hjelp for både unge og voksne, sier trener og ildsjel i klubben, Bjørn Roppen.

Han forteller at responsen fra gymnastene er svært positiv. De siste årene har klubben hatt en stor økning og de har nå over 300 medlemmer. Roppen håper at utviklingen i klubben, sammen med turnlinja på Ulstein Vidaregåande Skule og den kommende turnlinja på Sunnmøre Folkehøgskule, vil bidra til enda flere kompetente utøvere og trenere.

– Det er viktig med et godt miljø og gode fritidsaktiviteter. Hødd har blitt en bred klubb som er viktig for bygda, sier Roppen.

IVRIG: Bjørn Roppen skulle gjerne vært med på treningen selv.

På spørsmålet om han får lyst til å bli med å turne når han ser gymnastene i full sving, er han ikke i tvil.

– Ja jeg får veldig lyst, men som 59-åring har jeg turna ferdig, sier han og ler.

Målet er å utvikle gode mennesker

Styreleder i Hødd turn, Tore Liadal, har vært i klubben siden han begynte å spille fotball som 6-åring. Han uttrykker viktigheten av å ha en klubb som Hødd i lokalmiljøet.

– Målet er å fortsette å utvikle gode mennesker. Om de blir gode i turn er det en bonus. Først og fremst skal de ha gode verdier når de går ut herfra, sier Liadal.

I tiden fremover er fokuset til klubben å få ferdig den nye hallen som skal stå klar i desember. Etter flere års venting ble det i januar i år endelig klart at byggingen av den nye hallen kunne komme i gang. Når den står ferdig, vil den være over dobbelt så stor som det nåværende treningsanlegget.

Powered by Labrador CMS