IKKE TILFREDS: Master in Media Practices-student, Abhizer Kapasi, risikerer å måtte betale skolepenger fra neste år. Det tror han vil føre til at mange studenter nedprioriterer Norge og Volda som studiedestinasjon.

Reagerer på forslag om skolepenger: – Kommer til å miste studenter

Om regjeringen får ønsket sitt oppfylt, må internasjonale studenter fra neste år betale skolepenger. Det får flere til å reagere.

Publisert

VOLDA: I forslaget til neste års statsbudsjett ønsker regjeringen å innføre skolepenger for internasjonale studenter utenfor EØS.

Det liker Abhizer Kapasi fra India svært dårlig. Han er en av flere internasjonale studenter utenfor EØS som nå må betale skolepenger fra neste år, om regjeringens forslag trer i kraft.

– Jeg mener det er et steg i feil retning. Hvis Norge innfører skolepenger for internasjonale studenter, kommer landet til å miste mange studenter, og dermed mye nyttig kunnskap fra andre kulturer.

Nå frykter han hjerneflukt blant internasjonale studenter.

RINGVIRKNINGER: Statsbudsjettet kan ramme de internasjonale studentene på høgskulen hardt.

Dyrt nok allerede

Kapasi påpeker at det allerede er dyrt for mange internasjonale studenter å leve i Norge, og tror at flere nå vil se seg om etter andre plasser i verden å reise til.

– Jeg tror ikke det vil være fristende for studenter utenfor Europa å studere i Norge om dette går gjennom.

Selv er Kapasi veldig fornøyd med livet i Norge, men han mener at forslaget vil trekke kunnskap bort fra landet.

– Norge og Volda har strålende fasiliteter. Det er synd at styresmaktene i Norge ikke vil la dyktige, internasjonale studenter få den samme muligheten til å utdanne seg her.

Roppen støtter ikke forslaget

Rektor ved Høgskulen i Volda, Johann Roppen, er fornøyd med pengene som blir foreslått bevilget til høgskulen, men han støtter ikke forslaget om skolepenger for internasjonale studenter.

– Dette er hele sektoren motstander av. Jeg håper inderlig at dette forslaget ikke blir gjennomført.

Roppen påpeker at det ikke er snakk om altfor mange studenter i Volda, men at det er negativt for de studentene det gjelder.

BEKYMRINGSFULL UTVIKLING: Rektor ved høgskulen, Johann Roppen, frykter at forslaget til regjeringen kan bety starten på innføring av skolepenger for alle.

Han er enig i Kapasi påstand om at dette kan bety at høgskulen og øvrige universitetsinstitusjoner mister kompetente studenter.

– Dette forslaget er dårlig for Norge og det er dårlig for verden.

Frykter skolepenger for alle

Rektoren er ikke bare bekymret for de internasjonale studentene som kanskje må starte å betale skolepenger, men også utviklingen for norske studenter.

– Jeg frykter at dette kan bli starten på å innføre skolepenger for alle, forteller Roppen.

Han påpeker at det er en hypotetisk frykt, men understreker at det kan være en utvikling i feil retning.

– Dette er heller ikke en prinsipiell avgjørelse, men mer en budsjetteknisk avgjørelse tatt av regjeringen, fastslår Roppen.

Reagerer

Programansvarlig ved Master in Media Practices, Lars Julius Halvorsen, håper at regjeringens forslag ikke blir vedtatt i stortinget.

– Jeg kan trygt slå fast at dette ikke er bra for søkertallene våre. Vi risikerer å miste mange impulser, som vi vanligvis ville fått, om dette forslaget blir innført.

Halvorsen sier at det vil ramme omtrent en fjerdel av studentene ved studiet.

– Det er aller verst for de studentene som allerede har startet et toårig løp på høgskulen. Om de må betale skolepenger fra neste år, ville de ha blitt holdt for narr, og jeg håper virkelig at det skal innføres en overgangsordning, så de får fullføre på de premissene de startet på.

Lars Julius Halvorsen er programansvarlig på høgskulen, og han fryker et smalere inntak fra neste år.

– Håper de setter foten ned

Nå håper Halvorsen at støttepartiet SV setter foten ned, og stanser forslaget.

– Jeg frykter helt klart et smalere inntak neste år. Nå håper jeg SV gjør det eneste rette, og fortsetter med fri skolegang for alle.

Han mener regjeringen og støttepartiet må tenke seg nøye om, før dette potensielt blir vedtatt.

– Jeg håper at regjeringen er villig til å endre på dette. Gratisprinsippet står sterkt i det norske skolevesenet, og det burde gjelde for alle som gjennomfører utdanningen sin i Norge.

Avgjørelsen rammer også kommunen

Ordfører i Volda, Sølvi Dimmen (Sp), påpeker at alle avgjørelser som berører høgskulen, også påvirker kommunen.

– Det er klart at om det betyr mye for høgskulen, så betyr det også mye for Volda kommune.

Volda-ordføreren vil ikke legge seg for mye opp i forslaget om skolepenger for studenter utenfor EØS, men sier følgende om hva de kan tilføye:

– Internasjonalisering og impulser er uansett viktig for kommunen.

Powered by Labrador CMS