GRATIS: Hos Varmesen gir de bort klær til de som trenger det. Astrid er en av de frivillige som står bak dette tilbudet.
GRATIS: Hos Varmesen gir de bort klær til de som trenger det. Astrid er en av de frivillige som står bak dette tilbudet.

Holder varmen i Varmesen

I et lokalsamfunn er det viktig med frivillig innsats. Ildsjelen Astrid Velsvik Henriksen er med på å holde hjulene i gang hos Varmesen i Volda sentrum.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: – Det gjør noe med en når man ser hvor man ser hvor takknemlig og glad folk blir for ting som kanskje andre tenker på som selvsagt.

Det sier Astrid Velsvik Henriksen som er en av initiativtakerne bak årets nykommer i Volda sentrum, Varmesen. Det som kanskje ser ut som en vanlig bruktbutikk fra utsiden er slettes ikke vanlig. Her er nemlig klærne gratis. «Butikken» er et tiltak fra Røde Kors Volda som følge av krigen i Ukraina.

– Jeg har alltid hatt et brennende engasjement for det å jobbe med flyktninger. Da vi fikk vite at det skulle kome ekstra mange flyktninger til Volda, satte vi oss ned og lurte på hvordan vi i Røde kors kunne hjelpe til. Og da var ideen min å lage til en plass der man kunne komme og få seg klær, sier Velsvik Henriksen

Selv om dette tilbudet er et resultat av at ukrainske flyktninger kom til Volda, er ikke Varmesen kun for dem. Velsvik Henriksen forklarer at det er andre som har behov for klær, og at tilbudet gjelder dermed også for flere.

Mye tid til frivilligheten

Velsvik Henriksen som både er familiemor, barneskolelærer og synger i kor, er det ingen tvil om at det er en travel hverdag. Det er derfor ikke så vanskelig lure på hvordan hun får tid til frivillig arbeid.

– Jeg får ofte det spørsmålet, ler hun.

– Nå er jo det her noe jeg kun gjør på fritiden min. Noen liker å løpe på en fjellet og koble ut og gjør andre ting. Andre er på treningssenter, men for meg så gir det meg veldig mye å gjøre noe som gleder andre. Det gir meg mye energi og overskudd.

Alltid vært en omsorgsperson

Velsvik Henriksen kommer fra en frivillighetsfamilie, der Røde Kors står sentralt. Ifølge hennes mor Norunn Lindvik Velsvik har hun alltid vært en omsorgsperson som tar vare på de rundt seg.

– Hun er en person som gir veldig mye omsorg. Og spesielt husker jeg mange episoder fra da hun var liten, at hun dro med seg de som hadde det vanskelig. Hun organiserte leken slik at alle kunne være med.

Usikker framtid

Før Røde Kors overtok lokalene var Varmesen en butikk som solgte barneklær i Volda sentrum. Det er uvisst hvor lenge Røde Kors vil beholde disse lokalene.

– Vi er her ut oktober, men hva som skjer etter det vet vi ikke ennå, forteller Velsvik Henriksen.

Dette er et tilbud som mange benytter seg av. Det er åpent hver onsdag, og Velsvik Henriksen kan fortelle at det pleier å være en lang kø rett før de åpner dørene.

2022 er frivillighetens år. Likevel har mange organisasjoner opplevd en nedgang på mennesker som melder seg som frivillige. Velsvik Henriksen har derimot ikke tenkt å gi seg.

– Frivillighet tror jeg at jeg kommer til å holde på med resten av livet. Jeg syntes det er veldig flott å engasjere seg.

Powered by Labrador CMS