FULLE KASSER: Stein Tore Eikeset er behjelpelig med å finne platen du vil kjøpe.

Innerst i Hovdebygda ligger en skjult perle

LP-plater trender mer enn på lenge. Folk i alle aldre strømmer til Stein Tore i Hovdebygda for å handle brukte vinylplater til gode priser. Retrobølgen feier over verden.

Publisert Sist oppdatert

HOVDEBYGDA: På et lagerbygg innerst i Hovdebygda, holder Stein Tore Eikeset sin Platebar til. Mellom hyller og pappesker, står det kasse på kasse med bruktskiver til gode priser. Stein Tore er heller ikke fremmed for å slå av en god prat om musikk. Han har ingen klare favoritter.

— Jeg liker mye forskjellig musikk, alt fra reggae, rock, metal til funk jazz. Alt mulig, alltid gøy å sette på noe jeg aldri har hørt før, sier Stein Tore.

Sjeldent har det blitt solgt flere LP-plater i verden. Det er lange køer på vinylplate-fabrikkene, og nye fabrikker åpner stadig. Når det er vanskelig å få tak i enkelte plater, passer det midt i blinken å handle bruktskiver av Stein Tore på Hovdebygda platebar.

Hobby med over 10.000 plater

Eikeset har holdt åpent i seks måneder. Dette er noe han driver med på hobbybasis, og han holder åpent fra tid og annen.

— Jeg har prøvd litt forskjellig, men søndag på kvelden har tydeligvis folk tid til å komme, utdyper Stein Tore.

En normal søndag kommer det mellom 10 til 30. Det kommer folk langveisfra ens ærend for å handle vinyl, og slå av en god prat. Det kommer kunder fra hele regionen, fra øyene, fra Stryn og Nordmøre. - Det har også kommet folk fra Tyskland, legger han til.

I samlingen finner du blant annet klassikere fra Pink Floyd, The Beatles, Kiss i tillegg til mange obskure kuriositeter, så her finner man skiver for alle og en hver. Det er over 10.000 å velge mellom.

Noe for enhver smak: De fleste LP-platene utstilt er sortert i ulike kategorier.

Populært for flere generasjoner

Folk i alle aldere strømmer til får å kjøpe ny musikk til samlingen sin.

— Da jeg hadde åpent sist kom det en 13-år gammel gutt som var ekspert på Kiss og skulle handle Kiss-skiver, sier Stein Tore.

— Jeg hadde også en eldre her, som hadde vært på Rolling Stones konserter da de fortsatt spilte på små klubber i London, så det er stort spenn på kundene her.

Imidlertid påpeker Eikeset at han hadde neppe hadde hatt samme suksessen om han hadde åpnet for fem år siden.

— Da var det for det meste samlere og spesielt interesserte som handlet plater.

Hva tror du er grunnen til at det har blitt så populært igjen?

— Det er ikke så godt å si. Det er litt som å ha en fysisk bok og følelsen den gir, man må bla og snu den osv. Kanskje et resultat av digitalisering.

En kunde skyter inn at det også har med at det er trendy å være retro.

— Når band som Led Zeppelin og Nirvana er populære igjen vil man høre det på gamlemåten.

På denne spilleren spilles et bredt utvalg musikk mens man titter på skivene.

Stor økning over hele verden

Billboard kunne nylig melde om at i 2022 var 43 prosent av alle solgte album på vinyl, og 54 prosent av alle solgte fysiske album i USA. Dette er en trend vi ser i Norge og resten av Europa også. Store artister som Taylor Swift, Adele, Beyoncé, og Metallica selger enorme mengder på vinyl.

Dette fører til lange køer over hele verden for å trykket opp plater. Mindre plateselskaper, og gamle storheter sine utgivelser blir utsatt flere ganger før de kommer i butikkhyllene. Dette gjør at bruktsalget av vinyl har vokst seg stort de siste årene.

Tjenester som Discogs hvor man kan handle nye skiver, og bruktskiver fra privatpersoner og forhandlere over nett. Da er det fint at man kan dra til Hovdebygda i Ørsta for å gjøre noen bruktkupp så man slipper dyr porto, og lang ventetid.

Produserer i Norge

T-Time Vinyl plant AS, er en relativt ny vinylfabrikk i Stavanger. Daglig leder Sigve Håland sier at de valgte å starte fabrikken i Norge siden de har en lidenskap til produktet.

— Har man lidenskap for noe, og brenner for noe blir man best, fortsetter Håland.

Han tror i likhet med Stein Tore at en av årsakene til at vinylplater har blitt så populært er at folk vil ha noe fysisk å forholde seg til. Håland mener også at flere er lei av strømming, og spillelistekultur.

— Man slapper mer av om man setter på en skive på anlegget, sier Håland.

I Stavanger produserte de 120.000 skiver i 2022, og rundt 80 prosent av produksjonen går til norske band og artister. De produserer skiver i svært høy kvalitet, og tester alle skivene på et anlegg til en halv million kroner så de kan perfeksjonere alt de lager.

Powered by Labrador CMS