Påskehare er kanskje mest kjent for å gjemme eggene sine.
Påskehare er kanskje mest kjent for å gjemme eggene sine.

Hvorfor legger påskeharen egg?

For mange er den store gleden med påsken knyttet til å finne eggene til påskeharen. Dette er selvfølgelig godteriegg, fordi harer legger som kjent ikke egg.

Publisert

I Norge har vi lange tradisjoner for påskefeiringen. Blant annet legger påskeharen egg fylt med godteri, som andre må finne. Men er det ikke rart at et pattedyr legger egg? Hvorfor har dette blitt en del av påsketradisjonene?

Tysk opprinnelse

Historien om påskeharen som legger egg skal ha opphav i gammel keltisk eller tysk folketro, ifølge NRK.

Ifølge Store norske leksikon stammer historiene fra områdene Pfals og Elsass, i Tyskland.

I 1682 publiserte Georg Franck von Franckenau en avhandling om påskeegg. Der kommer det fram at påskeharen gjemmer egg i hagen. De voksne moret seg over barna som lette etter eggene.

Haren finner vi i mange varianter rundt påsketider, til og med i sjokoladeform.
Haren finner vi i mange varianter rundt påsketider, til og med i sjokoladeform.

Tradisjonen med påskeharen var lenge ukjent, men spredte seg raskt da lektøys- og godteriindustrien begynte å produsere harer som påskesymboler etter 1850.

Man begynte også å produsere postkort med påskeharen som motiv.

Fra fugl til hare

Påskeharen er egentlig en fugl.

For å forstå hvordan en fulg ble gjort om til påskeharen må man lete tilbake til gammel gresk mytologi.

I følge eldre gresk folketro var jegeren Orion ute på jakt en varm vårdag. Der møtte han på en fugl. Fuglen hadde bygget reir på bakken og tryglet Orion om å ikke knuse eggene.

Orion lo og knuste eggene med vilje.

Fuglen begynte å gråte i fortvilelse, da den plutselig hørte noen som sang i det fjerne. Det viste seg å være vårgudinnen Ostera.

Ostera spurte fuglen hvorfor den gråt, hvorfor den ikke bare kunne bygge et nytt reir.

– Jeg tør ikke det så lenge Orion er i nærheten. Jeg skulle ønske jeg var et annet dyr. Et dyr som kan løpe like fort som jeg kan fly, sier fuglen.

Ostera sa at hun skape fuglen om til en hare, og slik ble det.

– Haren er rask og smart og kan lure både hunder og jegere. På stjernehimmelen ser du at haren ligger mellom bena til Orion, slik at han ikke ser den, sier Ostera.

Haren løp avgårde og hadde det fint, men neste vår hørte Ostera gråt nok en gang. Det var haren igjen. Ostera spurte om den angret på å bli hare.

Haren fortalte at den ikke angrepet, men at den savnet å kunne legge egg.

– Kan du ikke bare bygge deg et rede og legge egg i det?, spurte Ostera.

Og slik har det seg at påskeharen legger egg en gang i året.

Dette er grunnen til at det er viktig å finne eggene til påskeharen, spesielt rundt denne høytiden. I påskekarusellen til Radio Volda ringte påskeharen inn i fortvilelse, han hadde nemlig mistet alle eggene sine. Dette sendte programleren ut på en vill påskejakt, med ledetråder rundt om i hele Volda. Hør om påskeharen finner tilbake eggene sine! Dette er eggstremt viktig!

Powered by Labrador CMS