IKKE UTSOLGT: Apoteker Irene Krumsvik har fremdeles mye jod på lager

Hyllene tømmes - nå blir det begrensninger på jod-salget

Flere apotek i regionen melder om at jod-tablettene Jodix har blitt utsolgt. Etter Russlands invasjon av Ukraina har folk strømmet til apotekene for å fylle lagrene sine. Nå kommer det begrensninger på hvor mye man kan kjøpe.

Publisert Sist oppdatert

SØRE SUNNMØRE:

– Vi har hatt en økt etterspørsel etter Jodix. Få har visst om at det er et produkt det er lurt å ha, selv om det står på listen til DSB sier daglig leder i Apotek 1 Volda Irene Krumsvik.

Apotek 1 opplyser til NTB at kunder maksimalt kan kjøpe en pakke med 100 tabletter eller tre pakker med 10 tabletter.

Direktorat for sivilt beredskap (DSB) har en liste over legemidler man bør ha hjemme. Der står det at gravide, ammende og de under 40 år bør ha jodtabletter hjemme. Tablettene kan gi beskyttelse mot radioaktivt jod ved atomulykker. Etter Russlands invasjon i Ukraina og en økt frykt for atomkrig har flere apoteker i Norge blitt utsolgt for jodtabletten Jodix.

– Det hemmer opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen. Dersom man får mye radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen øker risikoen for kreft der, sier Krumsvik. Hun legger til at det ikke har noen effekt mot andre radioaktive stoffer.

Uendret risiko

Faren for radioaktivt avfall i Norge er ikke høyere nå, enn det var før invasjonen av Ukraina. Det sier seniorrådgiver i Direktorat for strålevern og atomsikkerhet Ingrid Landmark.

– Hvis det skjer noe i Tsjernobyl eller andre ukrainske atomkraftverk, vil det ikke bli nødvendig å bruke jodtabletter i Norge, sier hun.

Hun opplyser om at risikoen for stråling i Norge hovedsakelig kommer fra atombåter og atomisbrytere utenfor norskekysten.

– Det er fremdeles bra at folk kjøper det, ettersom det er noe som er lurt å ha uansett, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS