KLAR FOR FESTIVAL: Ida Haug Theodorsen gleder seg til å se hvordan Forskningsdagene 2023 blir i Volda og omegn.
KLAR FOR FESTIVAL: Ida Haug Theodorsen gleder seg til å se hvordan Forskningsdagene 2023 blir i Volda og omegn.

– Jeg gleder meg som et barn allerede

Torsdag ettermiddag går startskuddet for Forskningsdagene ved Høgskulen i Volda. Festivalkoordinator Ida Haug Theodorsen gleder seg til festivalstart, og mener alle kan finne noe de interesserer seg for i det varierte programmet.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: – Festivalprogrammet i år er utrolig variert, og utrolig spennende. Det er bare å glede seg, sier en engasjert Ida Haug Theodorsen.

Hun er festivalkoordinator for Forskningsdagenes arrangementer i regi av Høgskulen i Volda (HVO). De siste dagene har vært usedvanlig hektiske, og det er såvidt hun har tid til å snakke med oss før hun må videre i et nytt møte.

– For tiden jobber jeg både som festivalkoordinator, og som forskningsrådgiver ved høgskolen, så det blir nesten som å ha to jobber. Men det er verdt det når man ser fruktene av arbeidet, i form av et fantastisk program, sier Theodorsen, og trekker pusten dypt.

Endelig kan festivalen begynne.

TRAVLE DAGER: Ida Haug Theodorsen har jobbet på spreng for å ferdigstille programmet før festivalen, men er godt fornøyd med resultatet.
TRAVLE DAGER: Ida Haug Theodorsen har jobbet på spreng for å ferdigstille programmet før festivalen, men er godt fornøyd med resultatet.

Tjuvstart

Forskningsdagene er en av de største forskningsfestivalene i Europa, og arrangeres hvert år i regi av Norges Forskingsråd. I løpet av to uker avholdes hundrevis av arrangementer gjennom ulike forskningsmiljøer over hele landet.

Ved Høgskulen i Volda starter programmet torsdag 21. september. Deretter vil det være fullstappet program i elleve lange dager i strekk, lover Theodorsen.

Men selv om det foregår arrangementer allerede på torsdag er den formelle festivalåpningen ved HVO først på fredag. Da vil det bli et åpningsarrangement i forbindelse med overrekkelse av Forsknings- og Utviklingsprisen 2023. Det blir musikkinnslag, formell åpning av festivalen og taler fra prisvinner Marie Nedregotten Sørbø og rektor ved høgskolen Odd Helge Mjellem Tonheim.

– Men før det tjuvstarter vi litt på programmet. Jeg klarte ikke å holde meg, sier Theodorsen med et smil.

Komplekse temaer – enkelt forklart

I løpet av de elleve dagene festivalen varer vil det ifølge Theodorsen bli et tettpakket program med noe for enhver. Hun sier hun blir overrasket dersom noen sliter med å finne noe som passer for dem.

– Det blir blant annet gaming i Volda Campus Arena, samtalekafé på Rokken studenthus og aktivitetsdag for barn på Runde miljøsenter. Jeg tror folk i alle aldersgrupper, og med alle mulige interesser kan finne noe de er interessert i under årets festival, lover Theodorsen.

Festivalkoordinatoren forteller at Forskningsdagene ikke har noen konkret målgruppe, men at arrangementene kan være interessante for hvem som helst, uavhengig av hvilke kunnskaper man sitter med fra før. 

– Poenget er at forskningen skal komme ned på et nivå som er forståelig for den målgruppen arrangementet er rettet mot. Ofte er det tung forskning som ligger bak, men vi håper å kunne formidle det på en forståelig og engasjerende måte.

Digital torsdag

Selv vil Theodorsen trekke fram arrangementet Tankane si kraft, torsdag 28. september. Her vil forskere fra HVO utforske hvordan hjernen behandler ulike dialekter og språkforskjeller, blant annet ved hjelp av «hjernehetta» som demonstrerer hvordan språket blir prosessert i hjernen i sanntid.

Resten av dagen vil vies til digitalt tema, blant annet med foredrag om kunstlig intelligens, og hvordan den kan benyttes i undervisningssituasjoner.

– Det er viktig å få fram at Høgskulen i Volda har mye banebrytende forskning innenfor kunstig intelligens i læreryrket. Blant annet forskes det på bruk av nettbrett og annen skjermbruk i undervisningen, og metoder innenfor kunstig intelligens for å gi bedre tilbakemeldinger til elever, forteller Theodorsen.

Energisk program

Det nasjonale temaet for Forskningsdagene 2023 er "Energi". Theodorsen mener høgskolen har klart å legge temaet som en tydelig rød tråd gjennom alle årets arrangementer i Volda.

– "Energi" er et fantastisk og umulig begrep, som man kan strekke til å bety utrolig mye forskjellig, og mer enn det man kanskje tenker på først.

For eksempel nevner Theodorsen at språk- og kunstpedagog Guro Kristin Gjøsdal kommer for å vise publikum hvordan man kan bruke kroppen til å håndtere stress og traumer ved å kjenne på egen energi.

– Det handler jo også om energi, men på en helt annen måte enn teknologi, olje og gass, sier Theodorsen.

Hun oppfordrer publikum til å tenke over: Hva betyr energi for deg?

Gratis for alle

– Jeg ser egentlig ikke noen grunn til å ikke komme på festival i år. Jeg gleder meg hvertfall som et barn allerede, sier Theodorsen.

Hun forklarer at arrangementene vil foregå både på dagtid og kveldstid, i ukedagene og i helgen. Dermed kan alle få med seg noe, om ikke alt.

Hun understreker også at alle arrangementene under festivalen er gratis, og har en klar oppfordring til alle som vurderer å komme.

– Se over programmet og trykk deg inn på det som virker spennende. Sannsynligvis vil du finne mye interessant.

Fullt program for Volda og omegn finnes på Høgskulen i Volda sine hjemmesider.

Powered by Labrador CMS