Ingeborg Malm Gamlem (77) har levd mesteparten av livet uten mobiltelefon og er kritisk til den økte bruken av sosiale medier.
Ingeborg Malm Gamlem (77) har levd mesteparten av livet uten mobiltelefon og er kritisk til den økte bruken av sosiale medier.

– Jeg synes det virker skikkelig vanskelig å være ung i dag

Ingeborg Malm Gamlem (77) mener at sosiale medier fører til et stort press, og er bekymret for hvilke konsekvenser det har for ungdommen.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: –– Jeg synes det virker skikkelig vanskelig å være ung i dag, for jeg merker selv at jeg tenker over hvor mange svar andre får på Facebook. Det er lett å sammenligne seg, og jeg tror det gjør ganske stor skade på unge mennesker, sier Gamlem.

Gamlem har levd mesteparten av livet uten tilgang på mobiltelefon og internett. Hun fikk sin første mobiltelefon da hun var i slutten av 60-årene, og bruker den hovedsakelig til å ringe og ta imot beskjeder. Gamlem er lite aktiv på sosiale medier, men innrømmer at hun har opprettet en profil på Facebook.

–– Jeg har noen kontakter og jeg følger med når folk er i utlandet, ellers synes jeg bruken av Facebook og sosiale medier har blitt for meget. Folk legger ut uvesentligheter, sier Gamlem.

Sosiale medier i tre generasjoner

Nærnett har møtt tre mennesker som tilhører ulike generasjoner, og sammenligner deres forhold til sosiale medier.

Odd Kåre Fløtre (54), selvstendig næringsdrivende og selverklært voldapatriot, er også skeptisk til den økte bruken av mobiltelefonen og sosiale medier.

–– I mange sosiale sammenhenger ser jeg ungdommer sitte med hver sin smarttelefon uten å snakke sammen, sier Fløtre.

Fløtre synes det har gått altfor langt med bruken av smarttelefonen.

–– Snart må man jo ha en app for å komme seg inn i sitt eget hus, ler Fløtre.

SAMSUNG: Odd Kåre Fløtre (54) viser fram sin gamle Samsung.
SAMSUNG: Odd Kåre Fløtre (54) viser fram sin gamle Samsung.

Fløtre har to mobiltelefoner, og selv om en av de er en smarttelefon foretrekker han den gamle Samsungen han kjøpte i 2009.

–– Denne har falt ned fra mange fjelltopper og hustak. Den har til og med blitt overkjørt, forteller Fløtre mens han viser fram den gamle mobilen.

I motsetning til Gamlem og Fløtre har Marie Mo Bergli (18) og Therese Bomstein (19) vokst opp med internett. De fikk sin første mobiltelefon da de var 8 og 13 år gamle, og forteller at de bruker mobilen 5-6 timer hver dag.

–– Jeg bruker mobilen til Snapchat, Tiktok og til å se på serier, forteller Bergli.

INTERNETT: Marie Mo Bergli (18) og Therese Bomstein (19) er elever ved Volda vidaregåande skule og har vokst opp med internett.
INTERNETT: Marie Mo Bergli (18) og Therese Bomstein (19) er elever ved Volda vidaregåande skule og har vokst opp med internett.


Falsk sosialisering

Selv om jentene bruker mye tid på mobilen, erkjenner de at det er mange negative sider ved sosiale medier.

–– Jeg tror det er veldig lett å få "fomo" og å bli utestengt, sier Bomstein.

Videre forteller Bergli at sosiale medier kan føre til store misforståelser.

–– Det er veldig lett å misforstå hva folk mener gjennom Snapchat, forteller Bergli.

Gamlem tror også den aktive bruken av sosiale medier kan ha store konsekvenser for menneskers evne til å sosialisere.

Jeg tror det er mye falsk sosialisering. Du får inn venneforespørsler gjennom en eller annen, også kjenner du vedkommende litt og sier ja. Plutselig sosialiserer du langt utenfor din nære krets.

Ingeborg Malm Gamlem

Papiravisens fall

Ifølge Norsk mediebarometer brukte 93% av Norges befolkning internett en gjennomsnittsdag i 2021, mens bare 22% leste papiravisen. Papiravisen er i ferd med å dø ut, og Gamlem er kritisk til denne utviklingen.

–– Jeg liker at avisen min er på papir, det gir en helt annen oversikt og det er mye hyggeligere, forteller Gamlem.

Jentene på Volda vidaregåande skule bruker hverken papiravis eller nettavis til å oppdatere seg på nyheter. De tar heller i bruk sosiale medier som TikTok og Snapchat.

–– Jeg leser av og til nettavis hvis håndballaget mitt er i avisen, men det er ikke så ofte, ler Bergli.

Fløtre er den eneste som benytter seg aktivt av nettavis for å oppdatere seg på nyheter.

–– Du får mer informasjon i en nettavis enn en papiravis. Du kan lese masse artikler som ikke nødvendigvis er dagsaktuelle, men fortsatt interessante, sier Fløtre.

Tiden før mobiltelefonen

Gamlem og Fløtre er enige i at mobiltelefonen tar for mye plass i samfunnet.

–– Jeg er veldig skeptisk til den utvidede bruken av sosiale medier, sier Gamlem.

Fløtre mimrer tilbake til tiden det sosiale utelivet ikke var styrt av mobiltelefonen.

–– Tidligere dro folk ut på byen på blindturer, for de visste at de kom til å møte noen hvis de dro ut. Nå bruker alle mobiltelefonen til å forhøre seg om hvem de kommer til å møte, sier Fløtre.

Fløtre mener vi burde redusere mobilbruken i sosiale sammenhenger.

–– Det skulle nesten ikke vært lov til å bruke mobilen ute med mindre du skal ringe etter en taxi for å komme deg hjem, ler Fløtre.

Powered by Labrador CMS