KOLLEGAER: Sønnen Joshua og faren Sakulchai har et godt samarbeid både innenfor og utenfor kjøkkenet. Nå forlater unggutten redet.
KOLLEGAER: Sønnen Joshua og faren Sakulchai har et godt samarbeid både innenfor og utenfor kjøkkenet. Nå forlater unggutten redet.

Joshua (18) vil bli pilot: — Jeg må ha adrenalin for å leve

Joshua Anders Riyawong har jobbet for takeaway-restauranten Garnes Thai de siste årene, men nå skal 18-åringen ut å fly på egne vinger.

Publisert Sist oppdatert

FOSNAVÅG/ULSTEINVIK: For to uker siden fikk Joshua beskjeden som kan realisere barndomsdrømmen. Til sommeren er 18-åringen ferdig på videregående skole i Ulstein og skal flytte hjemmefra og til Arendal for å gå på flyskole.

Over to år og seks semestre skal Joshua studere teoretiske og praktiske fag for å kunne bli pilot og fly kommersielle passasjerfly. Han klarer ikke å stoppe og smile når han forteller om flyskolen.

– Jeg har jobbet veldig hardt for å komme meg inn på skolen og jeg gleder meg så sykt til å begynne, forteller Joshua gledelig.

Null frykt

Far og sønn Riyawong møter Nærnett på en av deres "fridager". Nærnett blir møtt av en åpningsluke med orientalske kattefigurer som vinker og skal bringe lykke. Ved siden av henger det et lysende skilt hvor det står "closed". Den thailandske takeaway-restauranten Garnes Thai holder stengt mandag, tirsdag og onsdag hver uke. Det betyr dog ikke fri for Joshua og pappa Sakulchai, men vasking. For på det olje-luktende gatekjøkkenet trengs det grundig nedvasking hver uke.

Far og sønn er også nødt til å fylle opp skuffene med friske grønnsaker og råvarer før de forbereder maten og seg selv på en ny stressende langhelg med kunder som strømmer til. På bakrommet kan man se skuffer, hyller og bokser fylt opp til randen med thailandske matvarer.

I mellom vaskingen og planleggingen til torsdag tar far og sønn seg tid til å mimre om gamledager og glede seg over tiden som kommer.

SPENNENDE TIDER I VENTE: Far og sønn har mange gode samtaler om fortiden, samtidig som de er optimistiske og ser fremover.
SPENNENDE TIDER I VENTE: Far og sønn har mange gode samtaler om fortiden, samtidig som de er optimistiske og ser fremover.

Tre måneder gammel var Joshua første gang han satt i et fly.

Ikke en eneste tåre og ingen tegn til redsel.

Tre år senere var det tid for en lang flytur fra Norge til mor og fars hjemland, Thailand, men heller ikke da fantes det noen form for nerver eller redsel. Kun en komfortabel, nysgjerrig og spent treåring som elsket å fly.

Far, Sakulchai Riyawong, forteller om hans usedvanlige ro.

– Han ville aldri ha en leke, bok eller noe spill å drive på med når vi fløy. Han ville alltid titte ut av vinduet og se på himmelen, skyene eller nede på bakken, deler Sakulchai til Nærnett før han legger til.

– Det var veldig deilig som forelder, sier han og ler høylytt.

Ifølge faren og Joshua selv har fly alltid vært en stor lidenskap for unge Joshua og drømmen om å bli pilot har vært der siden hans første flyturer.

– Et symbol på kjærlighet

Likevel blir reisen til Arendal og flyskolen med en bismak.

– Jeg gruer meg til å flytte fra pappa. Det er det største steget i livet mitt og jeg vet ikke helt hvordan det blir. Jeg kommer til å savne Garnes Thai, familien og alle kundene så det kommer til å bli trist, men det vil også være på en god måte, sier den reflekterte 18-åringen.

FORANDRING: Til sommeren blir ikke Joshua å se i åpningsluken på Garnes Thai, men i cockpiten.
FORANDRING: Til sommeren blir ikke Joshua å se i åpningsluken på Garnes Thai, men i cockpiten.

Garnes Thai åpnet i 2012, men da under navnet Garnes Krabbe og Vårruller. Da var det Joshuas bestefar som fisket krabber og solgte det. Kombinasjonen av økt etterspørsel etter thaimat, og en alderende bestefar gjorde at Johuas mor Annida tok over stedet. Med hjelp fra Joshua og Sakulchai valgte de å konsentrere seg om thaimat og endre navn.

Far og sønn mimrer tilbake til de grytidlige morgenene de var med Joshuas bestefar og fisket krabber i timesvis for over et tiår siden. All tid som er brukt på familiebedriften har gjort at den har en spesiell plass i hjerte til den fremtidige piloten.

ARBEIDSHESTER: Far, sønn og bestefar ute en tidlig morgen for å fiske krabber til familierestauranten.
ARBEIDSHESTER: Far, sønn og bestefar ute en tidlig morgen for å fiske krabber til familierestauranten.

– Garnes Thai betyr utrolig mye for meg for det er det jeg har vokst opp med. Det er ikke bare en restaurant, men et symbol for skikkelig familiemat, familiebedrift og kjærlighet.
Joshua ble født i Norge, men flyttet til USA som 6-åring og gikk hele barneskolen i Michigan, USA, før familien returnerte til Garnes i 2017.

Etter litt over ett år var Joshua 14 år og begynte å hjelpe til på den populære takeaway-restauranten.

– I starten var jeg helt hjelpesløs. Jeg gikk rundt som en fjortis med et stort spørsmålstegn hele tiden, men det ga meg mye læring som menneske.

Etter hvert ble det mer og mer jobbing, men til sommeren blir det slutt. Eller nesten hvert fall. Til tross for at Garnes-gutten flytter til Arendal skal han fortsatt hjelpe faren og restauranten med kundeservice, sosiale medier og nettsiden, men i mye mindre grad.

Det er pappa Sakulchai glad for, men han er aller mest glad på Joshua sine vegne.

– Det er veldig bra for han og framtiden hans. Jeg støtter han 100%. Jeg kan ikke presse han til å jobbe her, ler den lattermilde mannen.

Det er 18-åringen glad for.

– Jeg er takknemlig for å ha pappa i livet og som støtter meg så mye som han gjør.

STOLT PAPPA: Sakulchai er glad på sønnens vegne og håper en gang å sitte på i et fly kjørende av Joshua.
STOLT PAPPA: Sakulchai er glad på sønnens vegne og håper en gang å sitte på i et fly kjørende av Joshua.

Dyr i drift

Joshua begynte i november 2020 å ta flytimer og har siden den gang flydd over 50 timer i ulike småfly. I 2021 fikk han flysertifikatet slik at han kunne fly helt alene.

Se videoen av hans første solo-tur her!

På spørsmål om hvordan det var å fly alene for første gang begynner den unge mannen å smile fra øre til øre.

– Når du letter for første gang og har ingen på høyresiden føler man seg fri. Det å gli gjennom luften er den beste følelsen, sier han stolt.

Men drømmen er enda ikke oppfylt. For Joshua vil kjøre enda større fly.

– Jeg vil fly for større bedrifter som Norwegian, SAS og lignende. Skolen i Arendal er en av de aller beste i hele Europa, og det kommer elever fra mange forskjellige land for å gå der.

Men skolens gode rykte merker Joshuas lommebok.

– Flygerutdanning er ikke billig i det hele tatt. Jeg må ta et lån på 1,2 til 1,6 millioner kroner så det er en god del penger jeg må ta i studielån. Men siden det er en såpass god skole og de fleste studentene derfra blir ansatt i et selskap så føler jeg meg trygg, sier han.

– Jeg må ha adrenalin for å leve

Joshua er ikke en person som ligger på latsiden. På siden av å fly småfly, trene på flysimulator, spille fiolin, jobbe på kjøkkenet og gå på videregående skole bruker ikke 18-åringen tid på festing og russetid som mange andre på sin alder.

Joshua har jobbet over 100 timer for Sørøyene og Volda Røde Kors og blitt godkjent som helsepersonell. Det betyr at Joshua er på beredskap og må rykke ut og hjelpe mennesker som er i nød dersom mobilen ringer. Den reflekterte gutten liker kicket og adrenalinet det gir og liker å hjelpe der det skulle trenges.

- Jeg må ha adrenalin for å leve, forteller Joshua.

Som pilot bør man kanskje være glad i fart, spenning og adrenalin. Joshua er intet unntak. I en ellers travel hverdag bruker skole-eleven fritiden sin på skikjøring på vinterstid og kjøring av vannscooter med far eller venner på sommerstid.

Faren til Joshua derimot har ikke alltid hatt behov for fart og spenning. Det var det Joshua som skapte.

– Papi! Papi! Bli med!, var beskjeden fra unge Joshua sier den litt mer forsiktige pappaen.

– Det var Joshua som dro med meg på alt mulig. Ikke motsatt, flirer Sakulchai.

Han deler også en liten drøm han sitter inne med.


– Jeg håper å sitte i et fly kjørende av Joshua en gang i fremtiden. Han har flydd over her noen ganger og jeg har stått og vinket fra bakken, men jeg vil være med i luften en gang, forteller faren stolt.

ØNSKER VELKOMMEN: Slik ser det ut for Joshua når kundene ruller inn på løpende bånd.
ØNSKER VELKOMMEN: Slik ser det ut for Joshua når kundene ruller inn på løpende bånd.

Storslått sesongåpning

Familien tar som oftest en periode fri fra jobbing på Garnes Thai en periode på sommer og vinter. Garnes Thai har hatt stengt fra november og frem til forrige torsdag. Årets åpningshelg gikk over all forventning.

På spørsmål om hvordan første åpningshelg var stønner faren, mens han samtidig har et smil på lur. For selv om det er bra for bedriften og bestillingene kommer på rekke og rad, legger ikke familiefaren skjul på at det er stressende og krevende.

KUNDENE STRØMMER TIL: Søndag kveld var det stor etterspørsel for den populære thai-maten på Garnes.
KUNDENE STRØMMER TIL: Søndag kveld var det stor etterspørsel for den populære thai-maten på Garnes.
FULLT: Utenfor Garnes Thai var parkeringsplassen full da kundene måtte vente til maten deres var klar.
FULLT: Utenfor Garnes Thai var parkeringsplassen full da kundene måtte vente til maten deres var klar.

– Jeg har aldri opplevd det før. At det har kommet så mange bestillinger som det gjorde på så kort tid. Men det er gøy da og hyggelig at folk har savnet oss, sier Sakulchai.

– Vi hadde 462 bestillinger på fire dager så det er veldig bra, men også masse kaos, sier Joshua.

På et tidspunkt lørdag var gatekjøkkenet nødt til å stenge nettsiden for bestillinger en time fordi det var så stor pågang. Til tider var det ventetid opp mot 45 minutter. Men på kjøkkenet stod ikke bare far og sønn. I tillegg til en fast ansatt som ikke er en del av familien måtte Joshuas onkel, tante og bestemor hjelpe til da det stod på som mest.

– De kom og hjalp til siden vi trengte det skikkelig. Så vi takker dem og det er blitt en skikkelig familiebedrift nå, sier Joshua stolt.

Men fremover vil det blir endringer og nye ansikt å se hos Garnes Thai. Familiebedriften vil ansette flere som kan hjelpe til på kjøkkenet. De er det Joshua som skal lære opp de som skal fortsette familiebedriften med Sakulchai.

For om ikke lenge er det Arendal og flyskolen som venter for unge, målrettede Joshua.