TATT GREP: Volda TI Fotball har utvidet treningstilbudet ved å etablere et styrkerom på treningsanlegget.
TATT GREP: Volda TI Fotball har utvidet treningstilbudet ved å etablere et styrkerom på treningsanlegget.

Klubbens tiltak holder ungdommen i idretten

I løpet av ungdomsårene slutter over halvparten av norske ungdom med organisert idrett. I Volda TI fotball er situasjonen annerledes.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA:— Blant ungdommer som slutter med organisert idrett er det flere som finner seg til rette på treningssenter. Vi ønsker at ungdom skal finne treningsglede og aktiviteter som de liker, sier Elisabeth Innselset, sportslig leder i Family Sports Clubs Volda, til Nærnett.

Forskning fra Oslo Met sin Ungdata undersøkelse viser at seks av ti ungdom slutter med organisert idrett i ungdomsalderen. På senteret i Volda ser de en økt interesse blant alle aldersgrupper, også de unge.

I Volda TI opplever de ikke at unge forlater klubben.

Returnerer til idretten

Klubben er ifølge daglig leder, Rønnaug Myklebust, en av få som økte medlemstallet under pandemien. Hun ser verdien i å beholde bredden i klubben, og er glad for at ungdommen ikke slutter.

— Generelt har vi hatt et naturlig frafall vi også, men det vi opplever med guttene fra 15-16 år og eldre er at flere kommer tilbake av de som har sluttet før, sier hun.

Klubben er avhengige av at alle skal ha et tilbud å gå til, enten de vil satse for å bli proffe, eller spille for det sosiale, konstanterer Myklebust.

Viktigheten av styrketrening

Styrketrening blant unge har skapt debatter om hvilken påvirkning det kan ha for den fysiske og den psykiske helsen. På senteret i Volda tilbyr Innselset og de ansatte alle en gratis konstulasjonstime for å lære teknikk og øvelser.

— Jeg syntes dette er noe alle ungdom bør benytte seg av når de begynner på treningssenter, sier Innselset.

Hun ser også at flere unge lærer om trening gjennom sosiale medier og organisert idrett.

Selv om trening på treningssenter blir mer populært, frykter ikke Myklebust for ungdommen på Volda TI. Klubben har i tillegg laget et eget styrkerom for utøverne.

— Vi opplever ikke at de som slutter heller vil begynne på treningssenter. Det er også styrketrening i løpet av økta. Da driver vi ikke med kroppsbygging, men vi har fokus på kjernemuskulatur, sier hun.

FELLESSKAP: Volda TI ønsker at alle skal kunne trene styrke sammen med laget.
FELLESSKAP: Volda TI ønsker at alle skal kunne trene styrke sammen med laget.

Riktig opplæring

Det stilles også krav for de yngste som begynner på treningssenter i ung alder. Innselset mener det er viktig med et innføringskurs for de yngste før de får trene alene.

I Volda TI prioriteres det også at styrketrening skal gjøres korrekt.

— Vi sier at utøverne skal trene med trener fram til de er 15-16 år. Deretter kan de trene alene når vi er sikre på at de trener riktig, og unngår skader, sier Myklebust.

— Ingen å miste

Myklebust er fornøyd med utviklingen til klubben, som nå stiller med 46 lag fra seksårsalderen til seniornivå. For at klubben skal prestere på høyest mulig nivå er bredden avgjørende, mener hun.

— Bredden er kjempeviktig for å ha topplag, og topplag er viktig for å ha bredden. De yngste må se opp til noen og strekke seg etter noe. Vi har ingen å miste, og vi skal ha med flest mulig lengst mulig.

For å drive en klubb best mulig er man avhengig av et godt tilbud, mener Myklebust, og fortsetter:

— Vi har et godt anlegg som tilrettelegger for mange treninger. Vi har en hall som gjør at man kan trene om vinteren, og mange gode trenere, og frivillige som stiller opp.

For å sikre klubbens kvalitet får de også hjelp utenfra.

— Det er viktig for oss med kursing av trenerne. Vi har god kompetanse i klubben til interne kurs, og gjennom kvalitetsklubb, konseptet i Sunnmøre fotballkrets har vi laget oss gode rutiner og system for oppfølging av trenere i klubben, avslutter Innselset.