Elin Hovden Røbekk, kontaktlærer for 9. klassen, mener det er viktig å fokusere på nettvett blant de unge.
Elin Hovden Røbekk, kontaktlærer for 9. klassen, mener det er viktig å fokusere på nettvett blant de unge.

Kontaktlærer Elin setter til side vanlig undervisning for å snakke om nettvett

Det dukker stadig opp grove voldsvideoer på den populære appen Tiktok. Nå ber politiet om at foreldrene tar ansvar for hva barna blir eksponert for på sosiale medier.

Publisert Sist oppdatert

De siste årene har appen Tiktok slått stort an blant både barn, ungdom og voksne. Appen assosiseres med underholdningsvideoer, men det er også blitt publisert grove voldsvideoer. Disse videoene har nådd barn og unge som bruker Tiktok.

Reidar Tony Øie (14) går på Ørsta ungdomsskole, og forteller at han for ikke lenge siden fikk opp en grov voldsvideo i feeden. Dette er ikke et engangstilfelle. I fjor sirkulerte nemlig også en video der en mann tok selvmord på den samme appen. NRK skrev at en ung voksen, som hadde sett på videoklipp av tilsynelatende uskyldig innhold, plutselig fikk opp selvmordsvideoen.

– Ble traumatisert

Etter Reidar så den siste voldsvideoen, bestemte han seg for å slette appen.

Helene, Sander og Reidar mener foreldrene har et visst ansvar for hvordan barn og unge bruker nettet.
Helene, Sander og Reidar mener foreldrene har et visst ansvar for hvordan barn og unge bruker nettet.

– Jeg ble traumatisert, og skulle ønske jeg ikke så videoen før jeg la meg. Da bestemte jeg meg for å bare slette appen. Jeg har bedre ting å gjøre, sier han.

Klassekameratene Helene Hjellen Sivertsen (15) og Sander Ervik Rekkbø (15) forteller at de også så selvmordsvideoen det siktes til, men at de har beholdt appen.

– Jeg vet at jeg skal bla videre når slike videoer dukker opp, så jeg ser ikke på dem, sier Sander.

På spørsmål om hvem ungdommene mener har et ansvar når det gjelder nettvett, svarer alle at foreldrene har et visst ansvar.

– Det er barn i tidlig alder som har Tiktok, og da synes jeg foreldrene bør ta litt ansvar for hva de lar barna deres blir eksponert for, sier Reidar.

Helene og Sander nikker for å vise at de er enig.

– Det er også sitt eget ansvar, med tanke på hva man selv legger ut, legger Helene til.

Fokuserer på nettrygghet på skolen

Elin Hovden Røbekk er kontaktlærer for Reidar, Helene og Sander på Ørsta ungdmosskule. Hun sier de flere ganger har satt vanlig undervisning til siden for å snakke om nettrygghet.

– Da den videoen der en mann tok selvmord gikk viralt, satte vi til side undervisningen. Mange ble uvel av videoen. Det var en video som kom opp i feeden uten at man oppsøke det selv, sier hun og fortsetter:

– Vi kan ikke snu ryggen til de unge, vi må prate med dem og vi må prate til dem. På den måten kan vi snakke kollektivt om at slike ting ikke er greit. At det ikke er ok å se på.

Inne i klasserommet har de et mobilhotell. Elin forteller at dette ikke kun er for å unngå distraksjon, men også for nettryggheten.

– Det foregår mye mobbing på sosiale medier, blant annet på Tiktok. Vi prøver å unngå slike situasjoner på skolen, så når de er her må de legge mobilen sin i mobilhotellet, forteller hun.

Videoer sprer seg fort

– Det er synd at man får opp videoer man ikke har bedt om, sier Kenneth Larsen.

Han er politioverbetjent i Møre og Romsdal og er leder for nepppatruljen deres. Han forteller at grove videoer sprer seg fort, og at det ikke alltid hjelper å få det slettet på appen.

Kenneth Larsen er leder for nettpatruljen i Møre og Romsdal. De får inn omtrent 80 henvendelser fra barn og unge i måneden.
Kenneth Larsen er leder for nettpatruljen i Møre og Romsdal. De får inn omtrent 80 henvendelser fra barn og unge i måneden.

– Tiktok er flinke til å slette slike videoer, men de sprer seg dessverre veldig raskt ved at andre redigerer og legger ut samme video på nytt, sier han.

Han mener foreldrene har et ansvar når det kommer til hvilke sosiale medier barna bruker.

– Hva barna blir utsatt for på sosiale medier, er et ansvar vi som foreldre må ta når vi tillater at barna er på slike sosiale medier, sier han og fortsetter:

– Vi kan ikke verne om absolutt alt, men man bør være obs på spesielt Tiktok, da det er veldig mange unge brukere her.

Politioverbetjenten skjønner likevel at appen er populær blant de unge.

– Det er mange morsomme videoer på appen, og mye underholdning. Men man må passe seg, sier han.

Han har et råd til ungdommene for å unngå grove videoer på nett:

– Når det gjelder trender og for eksempel selvmordsvideoer, anbefaler jeg å ikke aktivt oppsøke det. Det kan kanskje virke spennende, og man kan føle et gruppepress, men det er viktig å tenke gjennom hva man faktisk sitter og ser på.