VIKTIG: Ordfører i Ørsta, Stein Aam, forteller at Tussa Kraft er veldig viktig for kommunen.

Skattene øker – lokale ordførere støtter initiativet

Onsdag morgen la regjeringen fram et forslag om økte skatter for oppdretts- og kraftnæringen. Fylkeslederen i Høyre mener Norge ødelegger for seg selv.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kom det fram under en pressekonferanse at de økte skattene vil gi 33 milliarder i økte skatteinntekter.

I etterkant av kunngjøringen har reaksjonene vært sterke. Flere i oppdrettsnæringen har vært klare på hva de mener om økningen.

Administrerende direktør i Brødrene Karlsen, Rita Karlsen, uttalte til NRK at det er en trist nyhet.

– Dette er en tapping av bedriftene i distriktene med alle disse nye beskatningene de pålegger, sa hun tirsdag.

Nærnett har spurt lokalpolitikerne hva de tenker om de økte skattene.

Positiv til økningen

Bjørn Prytz (Ap) er ordfører i Herøy kommune og tar imot skatteøkningen med åpne armer.

– Jeg er helt enig med statsministeren i denne saken. Prinsippet er at de som har mest skal bidra mer, sier han onsdag.

Han er klar på at han ser på kraft som en naturressurs som alle eier, og at de som tilfeldigvis har det må regne med å dele.

– Det er slik vi beholder de tilbudene vi har, og den velferdsstaten vi har, mener ordføreren.

Avventende kraftkommune

Ordfører i kraftkommunen Ørsta, Stein Aam (Sp), mener ikke det er noen grunn til å slå alarm – i hvert fall ikke helt enda.

– Jeg er usikker på hvilke konsekvenser det vil få. Vi har ikke fått noen konkrete tall på hva det vil bety for oss, forteller han onsdag formiddag.

Han understreker viktigheten av Tussa Kraft i Ørsta kommune og håper de økte skattene ikke vil påvirke hverken Tussas eller kommunens økonomi tydelig.

ROLIG: Ordfører i Ørsta, Stein Aam, vil ikke la nyhetene om økt kraftskatt stresse ham nevneverdig.

– Man blir jo litt bekymret, men om det blir store økonomiske tap eller tap av arbeidsplasser er for tidlig å si, erkjenner ordføreren.

Aam avslutter med å si at han både tror og håper at de nye skattene vil føre til en mer rettferdig fordeling av ressurser over hele landet.

– Norge ødelegger for seg selv

Leder i Møre og Romsdal Høyre, Monica Molvær er uenig med de to ordførerne. Hun skriver blant annet følgende i en e-post til Nærnett:

– I dag fikk vi sjokkbeskjed fra regjeringen med ny skattebombe som rammer næringslivet langs kysten. Regjeringen har satt ned et utvalg som skal se på skattesystemet og komme med sin innstilling 16. desember. Men nå legger de frem dette forslaget om «lakseskatt» uten å vente på en skikkelig prosess.

Hun er også redd for at regjeringen vil øke skatten ytterligere, noe hun mener vil ramme både små og store bedrifter langs hele kysten.

– Høyre frykter hva det totale skattetrykket kan bety for lokale arbeidsplasser og familiebedrifter i distriktene, avslutter fylkeslederen.

FRYKTER KONSEKVENSENE: Monica Molvær er fylkesleder i Høyre og frykter hva de økte skattene kan bety for oppdrettsnæringen.
Powered by Labrador CMS