Krigsseilerne på Sunnmøre

Fiskebåten MK "Heland" og mannskapet om bord, som risikerte livet under krigen.

Publisert Sist oppdatert

Ålesund: På fredag kom filmen "Krigsseileren" til kinosaler over hele landet. Filmen er regissert og skrevet av Gunnar Vikene, med skuespillerne Kristoffer Joner, Pål Sverre Hagen og Ine Marie Wilmann i hovedrollene.

Filmen forteller historien om de som før krigen jobbet på havet, og opplevde at livet ble snudd på hodet i 1940. De brutale arbeidsforholdene på havet ble da enda mer utfordrende da de plutselig ble nødt til å frakte ammunisjon for å bidra i kampen mot tyskerne.

Fra fiske til krig

Også på Sunnmøre var det fiskere som ønsket å bidra det de kunne. Brødrene Sevrin og Arne Roald var to av de som var villige til å risikere livet for å bidra i mostandsbevegelsen.

Brødrene bestemte seg for frakte utsatte personer til Shetland, og ta med våpen og britiske agenter tilbake til Norge. Dette gjorde de med fiskebåten sin MK "Heland".

MK "Heland", som ble bygd i 1937 for helårsfiske av torsk og brugde, fikk nå en helt ny rolle som en viktig brikke i Norges kamp mot tyskerne. Fiskebåten ble en del av Shetlandsgjengen.

Brødrene, og mannskapet på MK "Heland" skulle nå stå ansikt til ansikt med stormer, tyske miner og ubåter rundt hvert skjær. Shetlandsgjengen var villig til å ofre sitt eget liv for å kjempe for fedrelandet.

Powered by Labrador CMS