LOVENDE MUSIKER: Eirik bak flygelet, sammen med Synfoniorkesteret ved Høgskulen i Volda.

— Kanskje ser vi han på en internasjonal scene en gang

Eirik Stave fra Ørsta er bare 16 år, men har allerede rukket å utmerke seg som en svært dyktig musiker. Da Symfoniorkesteret ved Høgskulen i Volda framførte sin vårkonsert, var det med ørstingen som hovedperson.

Publisert Sist oppdatert

VOLDA: Søndag 20.mars fikk symfoniorkesteret endelig framføre vårkonserten de hadde planlagt i to år. På repertoaret stod verk av blant annet Sjostakovitsj, Astor Piazzolla og George Gershwin. Under denne konserten var det 16 år gamle Eirik Stave som satt bak flygelet som solist.

Har spilt i 12 år

Eirik begynte å spille piano allerede som 4-åring. Selv om han har spilt lenge, er musikkgleden fremdeles stor.

— Jeg har det kjekt når jeg spiller, jeg liker å lage musikk både selv og sammen med andre. Det å få vise fram musikken, å se gleden det kan gi til andre er inspirerende, forteller Eirik.

Tross sin unge alder har Eirik allerede rukket å utmerke seg i musikkmiljøet. I 2014 var han å se i NRK programmet Da kork kom til bygda, hvor han fikk lov til å dirigere kringkastingsorkesteret. Etter dette ble han tatt ut til å delta i NTNU sitt talentprogram "Unge musikere".

— Vi møtte Mona Spigseth som er leder for "Unge musikere" etter Da kork kom til bygda. Jeg var jo egentlig en del år for ung, men så syntes hun at jeg fortjente en plass der, så da fikk jeg det. Da var jeg 8-9 år.

Orkesteret har øvinger på Henrik Kaarstad-bygget i Volda.
Eirik spiller uten noter, men følger notene i pausene.

Siden den gang har han deltatt i blant annet Ungdommens musikkmesterskap og Ung Kultur Møtest. I tillegg har han mottatt både Norsk Tipping sitt Talentstipend og Drømmestipendet fra Norsk kulturskoleråd.

— Han er altså så flink

Dirigent Bert Handrick er tydelig begeistret over det unge talentet. Han er full av lovord når det kommer til å få ha Eirik som solist sammen med symfoniorkesteret.

— Da jeg hørte at Eirik skulle spille solo ble jeg veldig begeistret, jeg har hørt han før, og har fulgt med fra han var ganske ung. Allerede da hadde jeg en følelse om at han kommer til å komme seg langt. Han er altså så flink, forteller en smilende Handrick.

Han skryter av hvor enkelt det er å spille sammen med Eirik, og evnen hans til å spille godt sammen med orkesteret.

— Det er mange, mange timer som går ned daglig på å vedlikeholde teknikk og utvikle teknikk. Det å få dine musikalske tanker ut i fingrene når du spiller krever masse øving hver dag, sier dirigenten.

Handrick trekker også fram Eiriks evne til å memorere noter som noe beundringsverdig.16 åringen øver i to til to og en halv time hver dag, og når han spiller konsert, er det uten noter foran seg.

— Jeg har jo ikke tid til å se på notene hele tiden for det går såpass fort til tider, og hadde jeg hatt noter så måtte jeg ha bladd hele tiden også. Det har jeg heller ikke tid til, så det er mest praktisk å spille utenatt, forteller Eirik.

Vil satse på musikken

Eirik går nå i andreklasse på videregående, og om litt over et år skal han begynne å studere. At han vil satse på musikken er klart, men akkurat hvor han ender opp er han ikke sikker på.

— Jeg vil jo studere musikk en eller annen plass. Om det blir Oslo eller Stavanger eller utlandet har jeg ikke bestemt, men det er musikk jeg vil satse på.

Handrick spår også en lovende framtid for den unge musikeren.

— Det blir veldig spennende å se hvor han ender opp til slutt. Han er jo bare 16 år, og i startgropa av karrieren sin. Først må han jo studere, men fundamentet er lagt veldig godt. Kanskje ser vi han på en internasjonal scene en gang. Det er ikke utelukket.

Powered by Labrador CMS