KOR: Volda mannskor har holdt fortet i 100 år denne høsten. Her er de avbildet i Volda kyrkje under julekonserten i 2019.

Volda mannskor fyller 100 år: – En unik møteplass

Én kvinne bærer taktstokken og tretti mannfolk synger i kor. Snart er det duket for jubileumskonsert for Volda Mannskor.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har jo ikke vært her i 100 år alle sammen da, selv om man kanskje skulle trodd det, sier Oddbjørn Nes spøkefullt.

Selv ble han med i koret for 15 år siden, og har vært formann de siste tre årene.

Han forteller at de er rundt 30 menn i koret, hvor alderen strekker seg fra 40 år til 98 år.

– De er voksne folk, men de er ikke særlig oppdragne. De trenger en streng hånd, sier formannen med en lattermild tone.

– Heldigvis har vi en fantastisk dirigent, som gjør mye av jobben, legger han til.

DIRIGENT: Nina Telseth er eneste kvinne i Volda mannskor.

– En prinsesse

Nina Telseth har vært dirigent i Volda mannskor i tre år. På ukentlige øvinger leder hun tretti middelaldrende mannfolk fra sang til sang.

– De er en fantastisk gjeng, som jeg lærer masse av; tradisjonsrike, kreative, humoristiske og hjertevarme er de alle sammen, sier Telseth.

– Koret har hevet seg masse etter at vi fikk Nina med på laget. Vi er så glade i henne, og alle i koret behandler henne som en prinsesse, supplerer Nes.

Nes forteller at de hadde konsert i Volda kyrkje lørdag 2. oktober. Det var første gang koret opptrådde sammen etter at pandemien satte fart i mars 2020.

– Det var utrolig inspirerende å få opptre sammen igjen. Jeg fikk flere tilbakemeldinger fra gutta som sa at de fikk en skikkelig "boost", sier han.

– Sterke krefter

For å feire at det er 100 år siden korets oppstart, er det duket for jubileumskonsert i Volda kyrkje 30. oktober. Etter konserten skal heleP koret ha fest og feire i et lokale i Hjørundfjord, forteller Nes.

– Det er sterke krefter i koret, så det blir en kjempekveld. På festen er fruene invitert også, så da kan de ta jobben med å danse med mennene sine, sier han.

– Hvis ikke måtte jeg ha danset med alle, hele tiden, siden jeg er eneste dame i koret, tilføyer Telseth med en latter.

I fjor måtte koret avlyse den årlige julekonserten, og begrense antall øvinger og arrangementer det siste året. Til tross for dette forteller Nes at koret har rekruttert flere nye medlemmer under pandemien.

Ur-Voldinger og innflyttere

Han tror at fellesskapet i gruppa har vært avgjørende for at de har holdt sammen i den vanskellige tiden.

– Koret er en unik møteplass, med et vanvittig mangfold. Her møter du alt fra ur-Voldinger til innflyttere. Jeg tror mange synes det er givende å jobbe sammen mot et felles mål, forteller Nes.

Nå håper han at flere sangglade menn vil ta del i mangfoldet.

– Svært mange av oss har vært her i over 20 år, og kjenner hverandre godt. Likevel er vi en gjeng som møter alle nye med åpne armer, understreker Nes.

Etter fjorårets nedtur ser han frem til årets julekonsert, som vil finne sted i Volda kyrkje i desember.

Powered by Labrador CMS