13.03.24
BUTIKK: Urke Landhandel ligger i underetasjen av dette huset, plassert i kjernen av bygden.

Liker ansvaret som leder

Med jobben som daglig leder er Lea Sofie en del av den økende statistikken som sier at andelen kvinner i lederstillinger øker. 

Publisert Sist oppdatert
ORDEN: Å drive butikk innebærer alt fra påfyll av varer til papirarbeid.

ØRSTA: Lea Sofie Langstøyl Ulstein (22) overtok i starten av mars jobben som daglig leder for Urke Landhandel. Her drifter hun campingplass og butikk. Alt sammen på egen hånd, som den eneste ansatte. Allikevel har hun et styre i ryggen når avgjørelser skal tas. 

– Veldig mange som bor her ville jeg skulle søke på jobben her da sjefen min sa den opp, informerer Ulstein.

Ulstein fortsetter med å fortelle at hun er den eneste ansatte i butikken. Stillingen innebærer et ansvar hun trives godt med.

Måtte reddes 

Urke Landhandel er omkranset av Sunnmørsalpene og tiltrekker seg derfor mange turister om sommeren. Hadde det ikke vært for trafikken og turgåerne om sommeren hadde ikke landhandelen stått i dag.

UNGT FORBILDE: Lea Sofie tror rollen hennes som daglig leder kan inspirere flere unge jenter.

I 1991 ble Urke Landhandel et aksjeselskap som innbyggerne eier. 

De om lag førti innbyggerne i bygden er dermed både kunder og eiere av Urke Landhandel. 

SOMMERSESONG: Mellom høytragende fjell befinner det seg mange biler og mennesker som har behov for påfyll om sommeren.

Siden det er så langt til neste butikk har landhandelen alt det som innbyggerne i Urke behøver. Det er et postkontor, bensinstasjon, et lite apoteket og matbutikk. 

– Kundene pleier å være ute i god tid med å bestille inn om det er noe de trenger. Det var for eksempel en dame som bestilte en spesiell ribbe lenge før jul, forteller Ulstein. 

Hva skal man bli når man blir stor?

Før Ulstein overtok jobben var hun usikker på hva hun ville i livet og hvordan livet etter videregående skulle bli. Derfor ble jobben på Urke som et vendepunkt for henne.

– Jeg har lært at man kommer langt med å ta en dag av gangen og plutselig får man muligheter man aldri før hadde trodd man skulle få, sier Ulstein.

Selv om livet falt på plass sammen med stillingen som daglig leder er Ulstein også student.

– Jeg holder på å utdanne meg til fotterapeut, det er noe som jeg kan gjøre ved siden av å drive butikken.

Ellers har hun mange hobbyer. Ulstein liker blant annet å ri, spille piano og synge. Det er heller ikke sjeldent hun tar et par dansesteg på butikkgulvet. 

Falt for stedet

Urke har også en ro som Ulstein setter stor pris på, men også her skjer det ene og det andre. Om det er noen som har kontroll på hva som rører seg i bygden så er det henne. De aller fleste slår av en prat eller forteller henne noe sladder når de er innom.

STILLE: Med få innbyggere i bygden kan Urke være et sted for fred og ro.

Kvinner i lederstillinger

Nye tall fra SSB viser en beskjeden økning kvinnelige daglige ledere i aksjeselskaper. Andelen kvinner økte fra 17,3 prosent til 17,5 prosent. 

 

Powered by Labrador CMS