Se Nærsynets reportasje ovenfor.

Lillebror er blitt storebror: - Vi skal knuse dem neste år

Gjennom klubbens levetid har Ørstas herrelag nærmest alltid vært best i egen kommune. Men da de hvitkledde rykket ned og lokalrival Hovdebygda rykket opp i 2019, endret maktbalansen seg.

Publisert

- 2000-tallet har ikke vært noe særlig å skryte av. Ørsta har dessverre gått gradvis nedover i divisjonene. 5. divisjon er jo sjette nivå i norsk fotball, og der hører ikke Ørsta hjemme.

Det sier klubbkjenning Terje Kjøde. Han har fulgt lokalfotballen i kommunen tett siden 60-tallet og har vært både spiller, trener og en del av klubbens styre i løpet av sine år i fotballmiljøet.

Gjennom sine erfaringer har han også fått god kjennskap til rivalisering mellom klubbene Ørsta og Hovdebygda:

- Hovdebygda i 4. divisjon er jo nå i en divisjon over Ørsta i 5. divisjon - og det er jo ikke normalt, opplyser Kjøde og tar oss med tilbake i tid:

- Gjennom årene har det alltid vært en rivalisering mellom Hovdebygda og Ørsta. Ikke i den forstand at de har slåss så mye om plasseringer på tabellen fordi Ørsta har nesten alltid ligget flere divisjoner over. Men tidligere var det nærmest landssvik om en hovdebygding gikk til Ørsta.

Sender stikk til rivalen

Dagens Ørsta-kaptein, Sigurd Aarflot Sundnes, legger ikke skjul på at det tidvis er kjipt å spille i divisjonen under Hovdebygda:

- De har vært høye på pæra og gnidd det inn i trynet på oss siden de rykket opp og vi rykket ned i den forrige sesongen som ble spilt.

- Hvordan har de gnidd det i trynet på dere?, spør Nærnett.

- Vi leser på både Facebook, Twitter og andre sånne steder at nå er de blitt storebror og så videre. Og hvis jeg treffer folk på gata, så kan de fort finne på å gi med en liten dytt i siden og fortelle at Hovdebygda er blitt bedre enn oss. Så vi merker det alle mann alle. forteller Aarflot Sundnes.

Hovdebygdas Bjørnar Holen er blant hovdebygdaspillerne som er glad i å sende stikk til rivalen over sosiale medier. Da Nærnett spør hva som er tanken bak disse stikkene bare flirer han:

- Vi trenger å "fyre" litt. Vi er så heldige at vi har mange lag i kommunen, noe som betyr at det er større sjanse for lokaloppgjør, og da er det viktig å "fyre" litt.

- Vi skal knuse dem

Tilbake i Ørsta har kaptein Aarflot Sundnes en klokkeklar taktikk for å slå tilbake mot stikkene:

- Vi skal rykke rett opp. Om vi møtes i 4. divisjon neste år skal vi knuse dem, sier han.

Med et lurt smil om munnen svarer Hovdebygdas Holen følgende på Ørsta-kapteinens utspill:

- Det skal de gjerne få prøve på, men da må de forsterke seg kraftig om de skal ha sjans.