PÅSKEFJELLET: Mange skal på skitur i påsken. Da gjelder det å sjekke føre- og værforhold før en skal ferdes i fjellet.
PÅSKEFJELLET: Mange skal på skitur i påsken. Da gjelder det å sjekke føre- og værforhold før en skal ferdes i fjellet.

Må stole mer på seg selv: – Ikke bare lytt på erfarne fjellfolk

Påskeferien nærmer seg med stormskritt, og da dukker gjerne fjellvettreglene opp i hukommelsen til mange. Det er én regel mange husker av fjellvettreglene, nemlig «det er ingen skam å snu». Ifølge fagsjef for barn og ungdom i DNT, Kristin Oftedal, må vi nå stole mer på oss selv og egne ferdigheter når vi skal ut på tur.

Publisert

Viktig spesielt i påsken

Oftedal legger stor vekt på at det gjelder å ikke legge listen for høyt. – Tenk sikkerhet først og fremst. Det er et viktig utgangspunkt. Det handler om å tilpasse turen etter evne og kunnskap, og å tenke på hvem man har med seg på tur.

Regelen som sitter

Melshornet i Volda er et kjent turmål for mange. På onsdag denne uken var det mange turgåere som hadde tenkt seg til toppen. Det var én fjellvettregel samtlige husket, nemlig «det er ingen skam å snu». Hør klipp fra Melshornet her:

Ikke lene seg på andres kompetanse

På hyttevegger landet rundt henger de ni fjellvettreglene for å sikre at generasjoner skal huske fjellvettreglene. De er skrevet og utarbeidet av Røde Kors og Den Norske Turistforeningen, med et mål om at læring gjennom erfaring og refleksjon er viktigere enn teknologi og utstyr.

I 2016 ble reglene revidert, fra å være vinterbaserte til å gjelde hele året, samt for høyfjell og nærområdet. De nyere reglene er sporet over på at man selv må ta et stort ansvar på tur. – Et viktig poeng i reglene før 2016 var blant annet å lytte etter erfarne fjellfolk, som fremdeles også er viktig. Men, man må ikke bare lene seg på andres kompetanse, forteller Kristin Oftedal.

VIKTIG REGEL: Et ønske fra Kristin Oftedal er at alle skal ha det gøy når de er ute i naturen, og at det å ha med seg en venn eller to ikke er feil på tur.
VIKTIG REGEL: Et ønske fra Kristin Oftedal er at alle skal ha det gøy når de er ute i naturen, og at det å ha med seg en venn eller to ikke er feil på tur.

Hun påpeker at det er viktig å selv ta ansvar for turen man legger ut på. – Det gjelder å pakke gjellvettet i sekken sammen med utstyr, klær og mat man trenger, sier hun.

Mange av oss har planer om fjellturer i påskeferien, og da gjelder det å ta sine forhåndsregler. – Det er viktig å følge med på vær- og føremelding, og planlegge turen etter evne og forutsetninger, forteller Kristin Oftedal.

Fjellvettreglene

Dersom du skal ut på tur i påsken, og ikke husker alle reglene får du en liten oppsummering av fjellvettreglene her:

· Planlegg turen og meld fra hvor du går.

· Tilpass turen etter evne og forhold.

· Ta hensyn til vær— og skredvarsel.

· Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

· Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

· Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

· Bruk kart og kompass, vit alltid hvor du er.

· Vend i tide, det er ingen skam å snu.

· Spar på kreftene, og søk ly om nødvendig.

Powered by Labrador CMS