- Målet er å bli Sunnmøres navle

Inga Hodne-Viddal flytta vekk fra hjemstedet sitt på Viddal etter råd fra faren sin. Nå har hun returnert for å ta over gården og bli eple- og siderbonde.

Publisert Sist oppdatert

Se Nærsynets TV-reportasje overfor!

Inga Hodne-Viddal starta opp Hjørundfjord Fruktpresseri i 2020. Hun ønsket å flytte hjem til gamle trakter etter 18 år i Stavanger by sammen med ektemannen Espen Hodne-Viddal og deres to sønner.

- Faren min sa: Kom deg vekk!, sier sunnmøringen før hun fortsetter lattermildt:

- Neida, han sa det ikke så brutalt. Men han sa at jeg burde få meg en utdanning og en vanlig trygg jobb. Så det gjorde jeg. Jeg bodde 18 år i Stavanger og utdannet meg som sosionom. Jeg jobbet i barnevern og i barnehage, men jeg hadde hele tiden den følelsen av at jeg ville hjem og opp igjen. Og det er bare å se seg rundt her. Det er ingen finere plass å være, forteller eplebonden stolt. 

- Det er en tilstand 

Familien bosatte seg i Volda, og driver fruktpresseriet på Viddal på siden av sine jobber. Inga jobber 60% i barnehage, mens mannen er utdanna gartner og holder på med vedlikehold på Volda stadion.

- Jeg sa til mannen min at nå har jeg bodd 18 år i Stavanger. Nå får du bo 18 år på Viddal eller på Sunnmøre, sier hun til mannen sin mens Nærsynet er på besøk. 

GODT SAMARBEID: Ekteparet Inga og Espen jobber foreløpig alene på gården, men får god hjelp av familie og venner.

Flere ganger i uken tar Inga og Espen bilen fatt for å kjøre gode 40 minutter til Viddal, som ligger innerst i Hjørundfjorden og rett utnder det kjente fjellet "Jakta".

- For meg går det helt greit. Viddal er ikke bare et sted - det er en tilstand, forklarer Espen mens han står ved presseriet.

- Målet er at alle vil komme hit

På gården har ekteparet starta med høstens produksjon.

Fra 2020 og til nå har duoen planta flere tusen epletre og om et par år håper de på en årsproduksjon på 35-36 kilo tonn epler. 

MAJESTETISK: Innerst i Hjørundfjorden ligger det nyoppstartede fruktpresseriet mellom fjell og fjord.

- Sidermarkedet i Norge begynner å ta seg opp. Det begynner å bli en vare som verden er interessert i. Vi har lyst til å være en del av den pakka der, sier Viddal. 

- Målet er å bli Sunnmøres navle utpå her. At alle vil komme hit, avslutter den ambisiøse kvinnen.

 Powered by Labrador CMS