Mali (15) fra Volda holdt appell på Youngstorget i Oslo

Etter at Mali Berg Zetterstrøm sa ifra om forskjellsbehandling i fotballen fikk hun spørsmål om å holde appell på kvinnedagen.

Publisert Sist oppdatert

YOUNGSTORGET: Det takket hun ja til.

– Det var veldig gøy, masse folk og det ble veldig godt mottatt. Hovedtemaet var diskriminering i idretten, og jeg fokuserte mest på fotball og det jeg har opplevd selv.

Appellen kan du se i videovinduet over.

Berg Zetterstrøm spiller for Volda IT fotball. Hun sa ifra til fotballkretsen at hun var lei av at de ikke fikk takle som guttene, og at dommeren behandla dem annerledes enn guttene. Hun tror forventinger er mye av problemet.

– Når gutter og jenter vokser opp blir det forventa at det er gutter som skal være tøffe, og at man skal leve opp til de stereotypiske skjønnene.

Vanskelig å dokumentere

Da mailen ble lagt ut på sosiale medier fikk hun mye respons fra folk som hadde opplevd noe liknende. Samtidig er det vanskelig å få det dokumentert.

– Det er ingen som kan dokumentere noen forskjell, sier daglig leder i Sunnmøre fotballkrets, Bjørn Oskar Haukeberg.

Likevel mener han at de tar saken på alvor.

– Vi har tatt det opp på ulike dommersamlinger, og det har blitt løfta opp nasjonalt. Vi minner dommere på at det er like regler for gutter og jenter, men det vet de, forteller han.

Blir bortprioritert

Zetterstrøm spiller spiss, og er ofte ganske hard i taklingene. Hun merker at den ulike dømminga har dempet henne.

– Personlig påvirker det meg fordi dommerne dømmer ulikt, og jeg føler at jeg ikke får spilt fotball på samme måte som guttene, sier hun.

I tillegg til strengere dømming føler hun på at jenter ikke får samme muligheter og at guttene får førstevalg.

– Jentene får sjeldnere trene på hovedbanen, vi får dårligere trenere og blir generelt bortprioritert.

Powered by Labrador CMS