ÆRLIG KUNST: Lina Mathilde Leren tegner kroppen slik den er.

– Man ser seg selv i et nytt perspektiv

Lina Mathilde Leren i Ørsta får tilsendt bilder fra kvinner som ønsker kunst av sin egen kropp.   

Publisert Sist oppdatert

Forbi barneleker og strikketøy, i hjørnet av stua, står et tegnebord. Det kan heises opp og ned, og vippes, slik at det blir mer komfortabelt å tegne ved. Her sitter Lina Mathilde Leren så ofte hun kan. Bordet er omringet av grønne planter. En enorm monstera strekker seg mot sollyset som akkurat har fått slippe inn gjennom ruta denne kjølige vårformiddagen. 

– Jeg har fått høre fra de jeg har malt: "Oi, nå følte jeg meg bra." Fordi de ser seg selv i et annet perspektiv som de kanskje ikke har gjort før, sier Lina med et smil.

FRIROM: "Det føles så lett, det blir deilig å puste"

Lina kommer opprinnelig fra Julsundet ved Molde, men trives godt på Sunnmøre. Når den 24-årige småbarnsmora er i en kreativ prosess, er det noen motiver hun gjerne gjentar. Et av dem er kvinnekroppen, og Lina har flere ganger fått tilsendt bilder fra kvinner som ønsker å ha et kunstverk av seg selv. 

Det er ekte kropper som er inspirasjonen, og det er viktig for henne å representere motivet slik det er.

– Har de en føflekk på en litt merkelig plass, så prøver jeg heller å framheve den i stedet for å ta den bort, sier hun. 

FAVORITT: Dette bildet har hun ikke hjerte til å selge

Ofte har hun brukt seg selv som referanse. Da maler hun bilder inspirert av egen kropp. For Lina var det å male til stor hjelp for hennes eget selvbilde. Da hun begynte med dette for noen år siden, merket hun raskt at selvbildet endret seg.

– Er det en valke på siden, så maler jeg den, uansett hvor stor eller liten den er.

Flere ganger har hun vurdert å endre ting ved seg selv når hun tegner. Men hun kommer aldri lenger enn tanken. Hun synes det blir feil å vise at kropp er topp og endre på seg selv samtidig. Hun påpeker at det ikke er henne på det ferdige bildet.

– Selv om det er inspirert av meg selv, så føler jeg ikke at det er et nakenbilde, for det er ikke min kropp, sier Lina. 

– Jeg får spørsmål om hvorfor jeg maler dette. Det er ikke meningen at alle skal forstå. Jeg forstår heller ikke alltid hva alle andre lager, sier hun.

Hør Lina fortelle mer om hvorfor hun mener det å bli malt er en boost for selvbildet:

En selvtillitsboost

– Synet på meg selv gikk fra null til hundre. Shit, kroppen min er faktisk ganske fin, sier Lina om sin egen reise etter at hun startet med kunsten. 

I dag er det mange idealer knyttet til hvordan en kropp bør se ut. Lina mener at en kropp ikke skal være på den ene eller andre måten. Idealene prøver hun å sette på bakkenivå. 

– Man skal få lov til å ikke like seg selv, elske seg selv, eller ønske at kroppen så annerledes ut, for det er helt normalt, sier Lina.

Men for henne er idealkroppen bare en kropp. Man må ikke være tynn, ha stor rumpe eller store eller små pupper, for å være perfekt, mener hun. 

Et fristed

Romsdalingen, med bachelor i kunst og håndverk, har alltid hatt en fascinasjon for kropp og kunst. Nå er hverdagen fylt opp av jobbvikariat på Volda ungdomsskule og ikke minst, småbarnslivet. Likevel prøver hun å få tid til kunsten når hun kan. 

– Om det så bare er to minutter, så er det godt nok, avslutter Lina.

Powered by Labrador CMS