Volda-BUA

BUA: Alexander Terzic (med ryggen til) får hjelp av Ivan Kucher (t.h.) med å finne utstyret som passer.

Mange innom i vinterferien:- Lån hva du vil

I en tid der det meste blir dyrere, er det helt gratis å låne utstyr i BUA. Det setter folk svært stor pris på.

Publisert Sist oppdatert
GOD SERVICE: Ivar Kucher får mye skryt for jobben han gjør.

VOLDA: — Når snøen laver ned, kommer det alltid flere folk innom. Idag regner det, og da er det litt roligere, sier Ivan Kucher.

Ukraineren forteller at han har jobbet i BUA siden september. Rundt han sitter fire personer på gulvet og prøver ut forskjellige skisko. Langs veggene er det ski og staver, på hyllene er det et titalls skisko, og skøyter i alle farger og størrelser. Videre innover i rommet er det sykler, turutstyr og jakker. Her finner man det meste som trengs for å komme seg ut på tur. Serberen Alexander Terzic får hjelp av Kucher til å justere stroppene på en hjelm.

Uvanlig

Terzic besøker søsteren sin i Volda. De planlegger å dra til en alpintbakke i nærheten for å teste ut nylånte slalåmski fra BUA.

— Dette er perfekt når man er på besøk og vil utnytte snøen og skibakkene. Jeg har ikke hørt om noe slikt låneopplegg før, så dette er uvanlig for meg, forteller Terzic på engelsk.

Han plukker opp utstyret han har lånt, og takker Kucher for hjelpen.

— Det spørs om jeg må gå flere turer for å få med meg alt, ler Terzic.

(Saken fortsetter under bildet)

UT PÅ SKI: Alexander Terzic planlegger å dra til Ørsta eller Stranda for å prøve skiene.
KLAR FOR FJELLET: Gerd Marit Østensen syns bua er helt topp

På ski med pulk

Gerd Marit Østensen kommer også innom denne dagen. Noen minutter senere får hun hjelp av Kucher til å løfte en rød pulk ut i bilen. Med pulken får hun hele familien med på skitur.

— Med små barn er det ikke alltid så lett å vite om alle aktiviteter faller i smak, så jeg er glad for muligheten vi har med å låne først. Mye utstyr krever også mye lagringsplass i hjemmet, så det er også en god grunn til å benytte seg av BUA.

Utstyr til alle

BUA ble stiftet i 2014 og står for Barn - Unge - Aktivitet. Det er et tilbud som flere kommuner tilbyr innbyggerne, der det leies ut gratis utstyr til alle. Ivan Kucher forteller at i Volda blir det lånt ut et stort utvalg av sport- og turutstyr, til alle årstider.

— Konseptet går ut på at folk får muligheten til å låne og teste ut noe de er nysgjerrige på å prøve, slik at de kan finne ut om de liker det eller ikke, forteller han.

Han sier det er viktig at de som låner utstyret, behandler det med respekt. BUA har ikke mulighet til å reparere alt som blir ødelagt, og derfor må de av og til kjøpe nytt utstyr som koster mye penger.

MYE UTSTYR: Her får du alt fra alpintski til termoser.

— Vi låner også ut ytterklær, og vi sjekker om det er vasket og tørt når det kommer tilbake til oss. Da blir det mye triveligere å låne det for nestemann.

Skulle man ødelegge noe av utstyret, blir det tatt en vurdering på om man må betale en kompensasjon.

— Stort sett er vi snille, men hvis folk er uforsiktige med utstyret, og spesielt hvis utstyret er dyrt, så kan man risikere å måtte ut med en egenandel, sier Kucher.

Jevner ut forskjeller

— Vennene mine trodde ikke det var sant at man kunne låne utstyr helt gratis, sier Philipp Wintermann begeistret.

Han var innom sammen med barna for å levere tilbake lånt utstyr. I en ukes tid har han og familien vært på tur med en annen familie. De hadde lånt fiskestenger, men når det plutselig ble meldt snø, skyndet de seg tilbake til Volda.

FORNØYD: Philippe Wintermann i midten sammen med barna Kalle og Frederik.

— Da måtte vi låne skiutstyr og akebrett. Fiskestengene fikk vi aldri bruk for, ler han.

Han er full av lovord om konseptet

— Det er helt perfekt! Når man har et slikt tilbud så behøver man ikke å ta med seg alt skiutstyret fra Tyskland. Vi får testet ut mye forskjellig og finner ut om vi liker det før det eventuelt kjøpes i butikk, sier Wintermann som er bosatt i Volda.

Han er et ekte friluftsmenneske og sammen med familien drar han på overnattingsturer i sin lyseblå campingbil. Tidligere har han lånt sykler på BUA, og det er nok ikke siste gang han benytter seg av låneordningen.

— Dette er med på å jevne ut forskjellene mellom folk, og uansett hvilken inntekt man har, så får man tilgang til alt man trenger. Dette har vi ikke hjemme i Tyskland.


Powered by Labrador CMS