KAN BLI PROBLEMATISK: Pål Grebstad i Dekkservice Volda opplever vinterdekkmangelen.
KAN BLI PROBLEMATISK: Pål Grebstad i Dekkservice Volda opplever vinterdekkmangelen.

Mangel på dette: – Hvilken tid det kommer er usikkert

Det har blitt meldt stor vinterdekkmangel nasjonalt de siste månedene. På Dekkservice Volda bekreftes mangelen, men det er ingen krise helt ennå.

Publisert

– Ser man at vinterdekkene fra i fjor er slitte og må byttes ut, er det et godt råd å gjøre det nå. Vi vet ikke hvordan leveringssituasjonen eller lagerbeholdningen ser ut om noen måneder, sier rådgiver i Naf, Jan Harry Svendsen i en pressemelding.

En stor grunn til vinterdekkmangelen er sanksjoner mot storprodusent Russland, på grunn av krigen i Ukraina. Det er mange dekkmerker som har flere av sine fabrikker i landet, som nå har stengt fabrikkene sine.

Dekkservice Volda leverer store mengder dekk til mange kunder på Sunnmøre, men velger foreløpig å holde hodene kalde.

– Panikken er på ingen måte fullstendig ennå, men vi er i et vakuum nå. Dette er en periode hvor det egentlig burde blitt produsert sommerdekk, sier daglig leder Pål Grebstad.

STRESSER IKKE ENNÅ: Grebstad og hans kollegaer forholder seg foreløpige rolige til situasjonen.
STRESSER IKKE ENNÅ: Grebstad og hans kollegaer forholder seg foreløpige rolige til situasjonen.

Fabrikker flyttet til Finland

Nokian Tyres er storprodusent av vinterdekk til skandinavia. Ifølge Grebstad har de 75 prosent av fabrikkene sine i Russland, hvor omlag en tredjedel av dekkene vi kjøper i Norge blir produsert.

Etter sanksjonene ble iverksatt stengte fabrikkene, og store deler av produksjonen ble flyttet til Finland.

Der skal det nå jobbes for harde livet for å få på plass nok vinterdekk, og Dekkservice Volda er èn av mange dekkforhandlere i landet som venter på levering.

– Vi har bestillt en del vinterdekk, men vi får bare nye datoer på levering hele tiden. Dekkene er på veg, men akkurat når de kommer er litt usikkert. Jeg har vært i møte med flere dekkleverandører og de sier at det kommer mer dekk senere, forteller Grebstad.

FRA GULV TIL TAK: På Dekkservice Volda leveres det dekk til mange.
FRA GULV TIL TAK: På Dekkservice Volda leveres det dekk til mange.

– Helt sinnsvakt

Ifølge Rebstad er bytting av dekk generelt veldig viktig.

– Det var mange som var flinke og bestillte nye dekk i vår. Da solgte vi mye dekk. Det er helt sinnsvakt hva folk kan komme og bytte ut her. De kan få sjokk når de ser hva de har kjørt på, understreker han.

Til slutt oppfordrer han folk til å bestille vinterdekk så fort som mulig, dersom det er nødvendig.

Powered by Labrador CMS