');
FRØSPISER: Pilfinken er en av mange fuglearter som er spesielt glad solsikkefrø.
FRØSPISER: Pilfinken er en av mange fuglearter som er spesielt glad solsikkefrø.

Mangel på solsikkefrø: – Jeg tror ikke vi skal få panikk på grunn av dette

I vinter kan det bli vanskelig å få tak i solsikkefrø til småfugl. Coop Extra i Volda har vært utsolgt i et par måneder allerede.

Publisert Sist oppdatert

– Vi vet ikke når vi får inn igjen solsikkefrø, sier butikksjef Sissel Myklebust ved Coop Extra Volda.

NRK kunne nylig melde om råvaremangel på verdensbasis og mangel på solsikkefrø i butikkene.

Noen fuglearter velger å tilbringe vinteren i Norge, og har stor nytte av at folk setter ut fuglemat.

– Salget går jevnt og trutt, men vi selger ikke så mye om sommeren, men når vinteren kommer ser vi som regel en økning, sier Myklebust.

Mer bekymret for smitte

Kjell Mork Soot ved Norsk ornitologisk forening (NOF) avdeling Møre og Romsdal er positiv til at folk mater småfugl med blant annet solsikkefrø, men han er ikke så bekymret for at mangelen vil få store konsekvenser for småfuglene i vinter.

– Jeg tror ikke vi skal få panikk på grunn av dette. Dette med solsikkemating startet for ikke så lenge siden, og er nå blitt helt vanlig.

Videre forteller han at havre og lettkokt havregryn er noe enkelte arter kan spise. Han oppfordrer også folk til å lage fuglemat selv.

– Man kan lage hjemmelagde meiseboller med kokosfett, rosiner og havre. Det blir en bra blanding. Det finnes mange gode oppskrifter på internett, sier Soot.

Egentlig er han mer bekymret for smitte av sykdommer blant småfuglene.

– Fuglene gjør fra seg der de går, og folk er ikke flinke nok til å gjøre reint fuglebrettene. Derfor blir fuglene smittet av blant annet salmonella. Det beste er å bruke fôringsautomater fremfor brett. Det er mer hygienisk, forteller Soot.

SMITTESPREDER: Man kan forebygge smitte blant fugler ved å vaske fuglebrettene ofte, eller bruke fôringsstasjoner der fuglene ikke får gjort fra seg i maten, mener Kjell Mork Soot
SMITTESPREDER: Man kan forebygge smitte blant fugler ved å vaske fuglebrettene ofte, eller bruke fôringsstasjoner der fuglene ikke får gjort fra seg i maten, mener Kjell Mork Soot

Ny trend

Butikksjef ved Felleskjøpet i Volda, Hilde Raudøy, forteller at de fortsatt har solsikkefrø på lager.

– Vi fikk senest en pall med solsikkefrø forrige uke. Vi har ikke fått beskjed om at dette kommer til å bli et kjempeproblem, men vi selger veldig mye, sier butikksjefen.

I følge NOF forbrenner fugler maten raskere når det er kaldt, derfor trenger de mer mat til vinteren. Men Raudøy ser også en ny trend.

– Vi merker at folk har begynt å mate fuglene hele året. Før stoppet salget litt opp etter mai, så ble det en pause frem mot høsten. Det vi har merket spesielt i år er at flere og flere vil ha fuglemat hele året, forteller Raudøy.