KJEMPER FORTSATT: Alona Kolpak og Mykola Palmarchuk er blant arrangørene av solidaritetsmarkeringen i Ørsta.
KJEMPER FORTSATT: Alona Kolpak og Mykola Palmarchuk er blant arrangørene av solidaritetsmarkeringen i Ørsta.

Markering for Ukraina

Fredag markerer ett år siden den russiske invasjonen av Ukraina. Store og små skal samles i Ørsta kirke for å minnes det tapte i krigen.

Publisert Sist oppdatert

ØRSTA: På fredag forenes ukrainere og nordmenn i Ørsta for en solidaritetsmarkering med diktlesing, taler, sang og musikk. Dagen beskrives som en svært viktig dag for alle ukrainere. Markeringen er også en påminnelse om at krigen fortsatt er her, forteller ukrainske Alona Kolpak, som har vært med på å planlegge arrangementet.

– Inviter alle! I Norge har jeg enda ikke møtt noen som ikke støtter Ukraina, og vi setter stor pris på det, sier medarrangør Yuliia Yurovska.

Arrangørene er ukrainske flyktninger, og forteller med stort engasjement hvor mye norsk hjelp har betydd for dem. De ble alle møtt med varm velkomst og støtte da de kom til landet.

– Arrangementet er viktig fordi ukrainerne trenger det. Det er fint å stå sammen, og vise at vi støtter dem, forteller Rebecca Bjerknes, leder av Ørsta Frivillighetssentral - som også er med på markeringen.

Markeringen starter med et fakkeltog ved Alti kjøpesenter, som til slutt ender opp ved Ørsta Kirke. Samlingen i kirken blir ledet av sogneprest Arne Moltubakk. Ukrainske Mykola Palmarchuk skal synge og holde tale i kirken.

- Jeg ønsker å fremme at krigen ikke er over, og at vi fortsatt skal kjempe. Sangene jeg har valgt symboliserer alt som foregår i Ukraina, sier Mykola engasjert.

Se hele intervjuet med arrangørene her: